Kjell Häglund – redaktionschef och pryldebattör

Teknikexpert är något jag ogärna titulerar mig som officiellt, men okej – jag känner mig som en sådan.

Alla i bekantskapskretsen, inklusive flyktiga twitter-followers, vänder sig till mig med sina hemelektroniksproblem. När jag lyckats lösa någons komplexa routerproblem eller bjussat på automatiseringsscheman känner jag mig odödlig och kastar mig över vad som helst i tron att jag kan lösa det. Farsans värmepump? Inga problem! ”Tjena farsan, har du prövat att bryta strömmen och starta om?”

Men ju högre jag Ikaros-flaxar för att sola mig i expertglansen, desto hårdare blir fallet när vaxvingarna smälter.

Som när jag trodde att min know-how inom hemmabio, A/V-kablage och nätverkskonfiguration också gjorde mig till en auktoritet in spe på värmefläktar och bilstereo.

Det slutade med att jag helst undviker att sätta mig i vår gamla Peugeot 307 eftersom det numera sitter en sorgkant runt varje biltur.

I handskfacket ligger en oanvänd, extraavancerad iPod-adapter för några tusenlappar, och jag deppar ihop nu när vi börjat använda Navigon-appen i iPaden som bilnavigering och Paddan ligger på 12 volts-laddning några decimeter från iPod-adpater-kitet – och jag inte kan tussa ihop de två.

Jag hade ju sett till att jag fick versionen anpassad för just Peugeot 307. Jag prövade själv i timmar att koppla in adaptern, jag ägnade dagar åt hårdgooglande och hörde med favoritverkstan.

Först efter två år (!) fann jag en obskyr fransk forumpost som i webböversättning tycktes påpeka att Peugeot 307 har två olika standardbilradioutrustningar från Clarion (bara det – Clarion!) och att min iPod-adapter bara är kompatibel med den ena.

Samtidigt bet kylan december som allra tuffast, mitt specialbyggda teknikskåp i en kattvind tryckte ner mot nollstrecket och jag tänkte att det kunde vara kul att lära känna marknaden för små värmefläktar – fanns det någon kompakt sak som kunde hålla en fast temperatur med snål elförbrukning?

Jodå. Efter ett par veckors idiotiskt nätletande hittade jag en norsk husvagnsvärmare. Men den svenska generalagenten skrattade bara högt i luren när han insåg att jag ville ha den för att temperera två kvadratmeter.

Teknikexpert, jag? Kanske nästa månad igen.

+ Månadens firmware: nätverkslagringsroboten Drobo FS nya 1.1.0 – gjorde min favoritprodukt ännu bättre. Och större. Tar nu även 3TB-diskar.
- Copyswede bedriver nu ett rabiat trefrontskrig: mot SVT Play-leverantörer, hårddiskproducenter och Sveriges befolkning.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset