Torkan har slagit hårt mot böndernas djur. På bilden ser man kor från Öland där torkan är påtaglig.
Torkan har slagit hårt mot böndernas djur. På bilden ser man kor från Öland där torkan är påtaglig.

En Ica-butik i Ystad väljer att skänka överbliven frukt och grönsaker till bönder. Detta på grund av den svåra torkan som har bidragit till bristen av djurfoder. ”Krisen just nu är väldigt akut”, säger butikschefen.

På grund av torkan i Sverige har foderbristen varit ett hårt slag mot landets lantbrukare. Förra veckan kunde Metro rapportera att LRF på Gotland samlades för ett krismöte om foderbristen.

– Det kan bli väldigt, väldigt illa om det inte kommer mer regn, sa Anna Törnfelt, ordförande för LRF Gotland, då.

LÄS MER: Värmeböljan oroar bönder: ”Regnar det inte snart kan det gå illa”

Nu väljer en ICA-handlare i Ystad att dra sitt strå till stacken genom att skänka överblivna grönsaker och frukt till lokala bönder. Detta för att de inte har tillräckligt med foder att mata sina djur med.

– Krisen just nu är väldigt akut och det handlar ju om ett kretslopp. En del av vår idé på Ica Kvantum är att ha lokala, svenska varor och får inte djuren mat så kan bönderna inte leverera kött till våra butiker. Då blir ingen nöjd, säger butikschefen Christian Olofsson till Aftonbladet.

Enligt Christian Olofsson är det viktigt att fler hakar på hans initiativ.

– Det känns kanon att bidra med det lilla vi kan bidra med. Jag uppmanar alla andra matbutiker att hänga på det här, säger han till tidningen.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset