Gambias president Yahya Jammeh. Arkivbild.
Gambias president Yahya Jammeh. Arkivbild.

Ännu ett bakslag drabbar den Internationella brottmålsdomstolen (ICC) när Gambia nu sällar sig till de afrikanska länder som vill hoppa av institutionen.Domstolen anklagas för att endast åtala afrikaner.

– Åtgärden motiveras av det faktum att ICC, trots att den kallas den internationella brottmålsdomstolen, i själva verket är en internationell domstol för vita, för förföljelser och förnedring av mörkhyade, särskilt afrikaner, sade landets informationsminister Sheriff Bojang i en statlig tv-sändning, enligt Reuters.

Han tillade att domstolen, som bildades 2002, helt ignorerat brott begångna av västerländska ledare.

Som exempel lyfte han fram den före detta brittiske premiärministern Tony Blair, vars roll i att dra igång Irakkriget 2003 inte föranlett något åtal hos ICC.

Återkommande kritik

– Det finns många västerländska länder, minst 30, som har begått fruktansvärda krigsbrott mot självständiga suveräna stater och deras medborgare sedan upprättandet av ICC, och inte en enda västerländsk krigsbrottsling har blivit åtalad, sade Bojang, enligt AFP.

Beslutet av det västafrikanska landet kommer bara några dagar efter det att Sydafrika sagt att de ska lämna ICC. Nio av tio utredningar som domstolen genomfört har handlat om afrikanska länder och den har mött återkommande kritik för att ha ett snedvridet fokus.

Även Burundi har tidigare uppgett att landet ska lämna ICC, något också Kenya och Namibia överväger.

Omstridd

Gambias president Yahya Jammeh har styrt landet sedan 1994, då han tog makten i en kupp. Han har vunnit varje val sedan dess men kritiseras för auktoritära metoder och repression mot landets opposition.

Jammeh har förgäves försökt få ICC att undersöka fall där afrikanska migranter omkommit på Medelhavet.

Beslutet att lämna domstolen innebär ett personligt bakslag för dess chefsåklagare, den tidigare gambiska justitieministern Fatou Bensouda.

ICC, pressat av de upprepade hoten om avhopp, uppmanade i helgen Sydafrika och Burundi att ompröva sina beslut. Domstolens tidigare chefsåklagare Luis Moreno Ocampo har anklagat länderna för att ge fria händer åt kontinentens ledare att begå människorättsbrott och folkmord, genom att underminera ICC.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset