Succéduon Icona Pop är tillbaka i Sverige för att spela här i sommar. Metro har pratat med Aino Jawo om den senaste tidens framgångar, kommande albumet och varför de inte har groupies.

Robin Haldert/Scanpix

I höst ska Icona Pop åka på sin första stora turné som kommer ta dem genom USA, Europa och ner till Australien.
– Vi hade en lägenhet på Lower East Side i New York, men vi har rest så mycket och tar alltid med oss allt vi äger så vi har varit hemlösa sedan vi flyttade från Stockholm, säger Aino Jawo. 

Icona Pop har inte firat att deras superhit ”I love it” sprängt miljonvallen med sålda singlar i USA. Med ett minutiöst schema och flyg att passa varje dag har electropoduon Aino Jawo, 26, och Caroline Hjelt, 25, från Stockholm inte hunnit.
– Men om jag inte minns fel grät vi och var otroligt lyckliga, säger Aino Jawo.

”I love it” har även spelats i tv-serier som ”Girls” och ”Vampire diaries” och det tror Aino Jawo har bidragit till succén.
– ”Girls” gjorde jättestor skillnad för oss. Radio är stort i USA men genom tv-serierna har vi nått ut till en annan publik, säger hon.

Är ni rika nu?
– Ja, det tror jag. Eller, det är fortfarande på uträkningsstadiet men lite pengar måste man ha samlat in så mycket själ och jobb vi har lagt ner i det här.

Får ni mycket skamliga förslag från fans efter era spelningar?
– Nej, vi har aldrig fått det. Jag tror att folk tycker att vi är skönare att hänga med än att ligga med. På Facebook får jag mejl av konstiga män som skulle vilja ta ut mig på dejt men jag har aldrig svarat, säger Aino Jawo.

På tisdag gör Icona Pop sin första Sverigespelning på länge på Gröna Lund i Stockholm och i sommar ska de turnera runt i landet. 

– Det var alldeles för länge sedan vi var i Sverige. Den svenska publiken förtjänar att få se mer av oss. Vi är så peppade och Carro har köpt en ny synth, säger Aino Jawo.

Duon lovar att bjuda publiken på smakprov från sitt nya album som släpps i augusti. Där har de bland annat samarbetat med Patrik Berger och Markus Krunegård.

– Jag är inte rädd för att vi inte ska få till samma monsterhit som ”I love it ” igen. Om man börjar tänka i de banorna blir man knäpp. Jag lyssnade på den mastrade versionen av skivan och det är inte 15 låtar som låter som ”I love it” men det är 15 sjukt bra låtar, säger Aino Jawo. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset