I dag bor Fredrik Andersson, hans flickvän och son i Malmö. På måndag flyttar de till Köpenhamn. Anledningen: id-kontrollerna som gör det omöjligt för dem att jobba i grannlandet och ha hem och förskola i Sverige.

Det är bara några dagar kvar tills id-kontrollerna införs. Då kan ingen ta sig till Kastrup med tåg utan att ha passerat en av de 34 kontrollgrindarna på perrongen på den danska flygplatsen. 

LÄS MER: Kritiken växer mot id-kontroller: Förödande konsekvenser

Samtidigt kommer tågavgångarna bli färre, tågen trängre och restiden väntas dessutom att bli längre. Nu har Fredrik Anderssons familj kommit fram till att det inte går att pendla mellan de två städerna. 

 – Båda jag och min flickvän jobbar i Köpenhamn, vi har haft bra och fria jobb utan fasta arbetstider där vi måste vara på ett kontor en viss tid. Men när man läser prognoser på hur lång tid det kommer ta att pendla känns det inte realistiskt att göra det och samtidigt hämta vår son på förskolan i Sverige, säger Fredrik Andersson.

De kommer därför att hyra en lägenhet i andrahand i Köpenhamn där de kommer att bo i veckorna, för att bo i lägenheten som de köpte för ett år sedan i Malmö under helgerna. 

– Det känns inte jättespännande, det blir mer turbulent för vår son än vad vi önskade, säger Fredrik Andersson och berättar att de hade tur att få en förskoleplats åt sonen i Köpenhamn.  

LÄS MER: Biljettpriserna kan höjas på Öresundstågen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset