Biljetterna till konserten tog slut snabbt. 
Biljetterna till konserten tog slut snabbt. 

Biljetterna till Beyoncés spelning på Friends arena i Solna tog slut nästan direkt. Då frodas andrahandsmarknaden för konsertbiljetter. Men trots lagar i Danmark, Norge och Belgien kan du i Sverige sälja en konsertbiljett för i princip vad som helst.

Under måndagen kunde flera medier rapportera om att det rådde kaos i samband med att biljetterna till Beyoncés "The formation world tour" på Friends arena i Solna släpptes klockan nio på morgonen. Tusentals ställde sig i kö på Ticnet för att få sin biljett, men många blev utan. Hur snabbt biljetterna sålde slut kan inte arrangören Live nation uppge, men de tog slut snabbt.

När en världsartist som Beyoncé ska uppträda frodas andrahandsmarknaden för konsertbiljetter, särskilt om biljetterna sedan länge tagit slut.

►LÄS MER: Beyoncé ställer sig på barrikaderna

I Sverige finns det inga lagar som egentligen reglerar andrahandsförsäljning av biljetter för evenemang. I Danmark, Norge och Belgien är det förbjudet att sälja biljetter för ett pris som är högre än det pris som står på biljetten, men i Sverige kan privatpersoner sälja biljetter för i princip vilket pris som helst.

– Det är ett problem vi ser vid de flesta heta biljettsläpp och något som kommer existera så länge det finns personer och företag som vill sko sig på fans på detta sätt, och så länge fans fortsätter köpa. Det är så klart beklagligt, säger Kristofer Åkesson, kommunikationschef på Live nation.

Konsumentverket har flera gånger kommit med påpekanden mot de företag som tillhandahåller andrahandbiljetter, men i princip regleras inte marknaden hårdare än att företagen uppmuntras att vara tydliga i sin marknadsföring.

►LÄS MER: Lady Gaga-fans rasar mot Ticnets kösystem

Sedan 2009 har konsertarrangören Live nation försökt att få till en lagändring; enligt företaget själva för att hindra vanliga människor från att betala hutlösa konserbiljetter. Det har dock varit utan resultat, trots att riksdagsmotioner i frågan skickats in.

En av de som valt att sälja sina biljetter till Beyoncékonserten är 18-åriga Ida, som egentligen heter någonting annat. Hon köpte två så kallade ”golden circle”-biljetter för 1 080 kronor styck, samt två ståbiljetter för 675 kronor styck. Som många andra valde hon att göra ett inlägg i Facebookeventet för konserten.

– Biljetterna säljer jag egentligen för att jag kommer vara bortrest, säger hon.

Budstarten för biljetterna ligger på 2 200 kronor för de båda ståplatserna och 3 600 kronor för golden circle-biljetterna. Det är nästan dubbelt så mycket som biljetterna hade kostat om man köpt de direkt på Ticnet. Totalt har sex personer visat intresse hittills.

Enligt Ida satte hon priset genom att kolla på vad andra valt att sälja sin biljetter för.

– Jag har inget som helst vinstsyfte med att sälja dessa biljetter egentligen, säger hon.  

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Nöje