Det är för mycket tabu kring vestibulit, tycker Ida Bremmers.
Det är för mycket tabu kring vestibulit, tycker Ida Bremmers.

Ida Bremmers är en av tusentals kvinnor som lider av vestibulit. ”När det är som värst känns som att någon har skurit med en kniv inifrån och upp”, säger hon.

Hon kan inte cykla och i perioder kan hon knappt gå. När Ida Bremmers, 22, som även har intervjuats av P3 Nyheter, var 17 år började hon få ont i sitt underliv. I dag känner hon smärta dygnet runt.

Till en början trodde hon att det handlade om återkommande svampinfektioner. Men efter åtskilliga behandlingar blev symptomen bara värre. Vägen till en diagnos var lång. Ida Bremmers minns till exempel ett besök hos en gynekolog i Göteborg.

– De sa att det satt i huvudet, att det var psykiskt och att det inte fanns så mycket att göra, säger hon.

Till slut, i november förra året, konstaterade en läkare på Gotland att hon led av vestibulit, ett tillstånd som gör att nerverna vid slidöppningen blir överkänsliga vilket ger en intensiv brännande smärta.

► LÄS MER: Tog sju år att få diagnosen endrometrios

Ida Bremmers har testat flera olika behandlingar – kortisonsprutor, sjukgymnast och akupunktur. Smärtorna är mer eller mindre intensiva, men de finns alltid där.

– När det är som värst känns som att någon har skurit med en kniv inifrån och upp. Bara man går så gör det ont. När jag sätter mig ser jag ut som en tant, jag får sätta mig jättelångsamt. Jag kan inte sitta med benen i kors. Det är något man får tänka på hela tiden, säger hon.

► LÄS MER: Emilia dog efter att ha nekats vård

Ida Bremmers berättar att hon från början hade svårt att prata om sina smärtor.

– Jag började gråta så fort jag pratade om det, det kändes som en sorg, säger hon.

I dag pratar hon gärna om det. Och tycker att fler borde göra det.

– Jag tycker att det är för mycket tabu. Just underlivet vill folk inte prata om, säger hon.

► LÄS MER: Var femte kvinna har aldrig tittat på sitt underliv

Vestibulit kallas ofta för samlagssmärtor. En benämning som Ida tycker är problematisk.

– För oss som har den värre sorten, när det gör ont bara man går, så påverkar det hela vardagen. Folk som inte har haft sådana problem har svårt att förstå. En grej som jag, och många andra jag har pratat med, vill få bort är sambandet med sex. För mig känns det som att det handlar om männen då.

Hon menar att man ofta lägger fokus på att inte kunna ha sex med sin pojkvän.

► LÄS MER: Kissade blod – fick tjata sig till test

– Jag bryr mig inte om killarna inte får ligga för jag har ont 24/7. Om man har ont hela tiden ska det inte handla om att man inte kan ha sex med sin kille. Det är liksom det sekundära, och visst, det är skittråkigt, men det är ännu värre att ha ont hela tiden.

– Hade det varit att killar inte kunde gå omkring vanligt utan att ha ont så hade de redan hittat en lösning på det här problemet.

Barnmorskan Anna Blom: "Sök hjälp i tid"

Enligt P3:s granskning  har 35 000 personer i åldern 20-30 år vestibulit. Anna Blom, barnmorska på RFSU-kliniken i Stockholm, bekräftar för Metro att många kvinnor söker för smärtor i underlivet.

– Det finns ju en väldig spännvidd på den här typen av problem. Från att man har haft ont någon gång vid sex till att man knappt kan sitta med byxor på sig, säger hon.

– Det kan vara väldigt besvärligt och naturligtvis någonting som påverkar hela livssituationen. Det kan börja med något som handlar om en ytlig smärta, men som till slut blir någonting som hänger ihop med både kroppen och själen. Man blir så klart väldigt påverkad av att gå runt med smärtor.

Anna Blom påpekar att det finns många olika orsaker till smärtor i underlivet. Det kan finnas fler förklaringar än vestibulit.

– Det som är viktigt att förmedla är att man ska söka i tid. Om man har något besvär med sitt underliv, vad det än kan vara, eller om det är någonting man funderar kring, så ska man söka, ställa frågor och be att få göra en undersökning, säger hon.

Hon säger att hon har märkt att många kvinnor har sökt hjälp på flera ställen innan de kommer till henne.

– Det kan bero på att det är väldigt komplexa problem och att det är svårt att få en sammanhållen hjälp under en längre tid. På ungdomsmottagningar kan man få hjälp både medicinskt och med samtalsstöd. Inom vården i övrigt kan det var svårt. Vården är inte riktigt uppbyggd på det sättet, det kan vara svårt att se människan som en helhet, både kropp och psyke.

Nadja Hallström/RFSU
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset