Ida ville ta en fika innan tåget gick, Joakim ville gå ut med sina vänner och affärsbekanta. Båda stoppades – för att de har ledarhund.

Urban Brådhe

Ida Östlund och ledarhunden Lana nekades att komma in på ett kafé: – Det är  fruktansvärt förnedrande, säger Ida. 

– Jag kan inte ta del av det som är så vanligt för många andra, jag kan inte gå in och ta en fika eller köpa en macka, säger Ida Östlund.

Det var när hon blev nekad att komma in på ett kafé i närheten av Stockholms Centralstation som hon tröttnade och anmälde händelsen till diskrimineringsombudsmannen (DO). Joakim Nömell som nekades att komma in på två krogar i Göteborg har gjort desamma.

– Det måste bli förbjudet att neka en ledarhundförare på samma sätt som det är förbjudet att neka någon på grund av religion eller sexuell läggning, säger Joakim Nömell, som vill se en ändrad diskrimineringslag. 

Lagen är nämligen långt ifrån glasklar när det gäller synskadade med ledarhund. Enligt DO måste man se till varje tillfälle. Om en lokal är olämplig för hundar för att färskvaror ligger åtkomligt, är det inte diskriminering. 

Stefan Lundin, jurist på branschorganisationen Visita, tror däremot inte att ny lag är vägen att gå. 

– Vi kan uppleva en osäkerhet från företagarna om de får släppa in en hund i lokalen, det är det första vi upplyser om, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset