Mikaela Gustavsson, Emelie Sjövall och Magnus Berntsson älskar IFK Göteborg. Metro hängde med dem på matchen mot största konkurrenten AIK på hemmaplan, då känslorna svallade. – Det är alltid så hög stämning när vi möter Stockholmslagen, särskilt AIK, säger Mikaela Gustavsson. 
Mikaela Gustavsson, Emelie Sjövall och Magnus Berntsson älskar IFK Göteborg. Metro hängde med dem på matchen mot största konkurrenten AIK på hemmaplan, då känslorna svallade. – Det är alltid så hög stämning när vi möter Stockholmslagen, särskilt AIK, säger Mikaela Gustavsson. 
Catharina Ahlenius Jensen

Jaaaaa! Alejandro Lago gör mål i den 27:e minuten och Magnus Berntsson kastar sig om halsen på Mikaela Gustavsson.
– Det känns helt underbart, som att fylla år, säger hon.

Ett fotbolls-VM kan samla en hel nation framför tv-apparaterna, men när strålkastarna slocknar finns de äkta, hårdnackade fotbollssupportrarna kvar.
De som skriker av glädje vid varje mål och går hem med gråten i halsen när laget förlorar. De som älskar sitt lag, oavsett var i tabellen det ligger. Metro följde med ett gäng IFK-supportrar på hemmamatchen mot AIK på Gamla Ullevi i måndags.

”Älska, älska, älska IFK!”, ”Älska, älska, älska IFK!” Ramsorna från Harrys uteservering på Vasagatan ekar ut över de förbipasserande. På Avenyn tågar AIK-supportrar i gult och svart och gör sitt bästa för att överrösta ropen. Det är mycket känslor inblandade.
– Jag gillar det. Det är alltid så hög stämning när vi möter Stockholmslagen, särskilt AIK. Det är härligt även om det nästan blir bråk, säger Mikaela Gustavsson. Hon har vuxit upp med familjens kärlek till Blåvitt, och kan inte tänka sig något annat lag att heja på. Hemma hänger matchtröjan på väggen och sängen bäddas med blåvita örngott och påslakan.
Tillsammans med kompisen Emelie Sjövall, hennes före detta svåger Magnus Berntsson och kompisen Andy Eriksson laddar de upp före matchen. Inne på puben är det trångt bland matchklädda supporters, volymen är öronbedövande och stämningen är uppsluppen och förväntansfull. 
– Fotbollen är en stor grej i livet. Om det inte går bra för laget blir jag ledsen och deppad. När de inte vann förra året kändes det för jävligt, säger Mikaela Gustavsson.

EN GAISARE ÄR HEMLÖS
En halvtimme före matchens start köar 13 124 personer för att komma in på Gamla Ullevi.
En polisman skyndar förbi med famnen full av beslagtagna bengaliska eldar när vi tar plats på ståplatsläktarens långsida, inte långt från AIK-klacken med poliser och staket emellan.
Magnus Berntsson säger att han aldrig skulle kunna vara kompis med en AIK-are, och att det är ömsesidigt från deras håll. Han menar också att det är stor skillnad mellan fans och fans.
– Ja, gud ja. En gaisare är en hemlös kille och en öisare är en pappas pojke
från Örgryte. Blåvitare är mer … jordnära människor.
•• Du är inte lite fördomsfull nu?
– Jaa, det är väl mycket myt, visst är det så, säger Magnus Berntsson som går på ”90 procent” av Blåvitts matcher och har varit supporter i snart 30 år.
– Jag har lagt tiotusentals kronor på att följa med laget. Men alla jag har träffat har accepterat det, det ger status att vara fotbollssupporter.
•• Vad får du ut av det?
– Det är tillfredsställelse, säger han efter en kort paus. 
•• Är det kärlek?
– Ja, det är det.
På läktaren sjungs lika många hatramsor mot AIK-klacken som hejarop till det egna laget, och en bit in i matchen kastar någon från IFK-läktaren ner en bengalisk eld på planen.
– Jag tycker att det är för jävligt med huliganer. Man är här för att kolla på fotbollen och de som bråkar förstör bara för laget, säger Mikaela Gustavsson.
Tjugosju minuter in i matchen händer det. Alejandro Lago nickar in 1–0 och Magnus Berntsson slänger sig om halsen på Mikaela Gustavsson. Jublet på hemmaläktaren tar aldrig slut, folk hoppar, skriker, kramar varandra och spiller öl ur plastmuggarna.
Efter en ojämn andra halvlek kvitterar AIK, och matchen är slut.
– 1–1 är i alla fall bättre än förlust, säger Mikaela Gustavsson, varken ledsen eller riktigt nöjd.
– Men domaren är från Eskilstuna, det är säkert därför han dömde till AIK:s fördel. Skriv det, säger Emelie Sjövall.

Här hänger fotbollssupportrarna i Göteborg


Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset