Kunderna kan få pengarna tillbaka eller fortfarande välja att få fästbeslag för att fästa möblerna i väggen.
Kunderna kan få pengarna tillbaka eller fortfarande välja att få fästbeslag för att fästa möblerna i väggen.

Ikea återkallar minst 27 miljoner byråer i USA. Anledningen är att tre barn har omkommit efter att osäkrade möbler tippat över dem och Malm-byråerna "kan utgöra en fara". Men byråerna kommer att fortsätta säljas på den svenska marknaden. "Monteras de på rätt sätt är de säkra", säger Jakob Holmström, presskontakt på Ikea.

– Var vänliga och ta bort dem från rummen, säger Ikeas USA-chef Lars Petersen till NBC News.

Förra sommaren gjorde företaget en säkerhetskampanj för att få kunder att fästa möbler i väggen, och skickade ut 300 000 gratis fästbeslag för väggsäkring. Ändå är många av byråerna fortfarande inte fästa.

►LÄS MER: Ikea återkallar barnplagg – risk för strypning

"Det finns fortfarande osäkrade produkter i kunders hem", står det i uttalandet från Ikea till NBC. "Vi tror att det är rätt att vidta ytterligare åtgärder".

Kunderna kan få pengarna tillbaka eller fortfarande välja att få fästbeslag för att fästa möblerna i väggen.

Men i Sverige fortsätter byrån att säljas och det finns inga planer på att återkalla möbeln i de svenska butikerna, enligt 

Jakob Holmström, presskontakt på Ikea Sverige.  

–  Byråerna återkallas bara på den amerikanska och kanadensiska marknaden. Möbeln är inte tänkt att vara fristående så som de varit i de fall där barn har omkommit, de är skapta för att monteras i väggen, vilket framgår tydligt i monteringsanvisningen. Monteras de på detta vis så är de säkra.

Men det går ju inte att utesluta att även svenska barn kan råka illa ut om möbeln inte monterats korrekt?

– Det är oerhört tragiskt det som hänt och självklart varje förälders största mardröm. Det är klart att det kan ske en olycka även här, därför har vi utvecklat en informationskampanj i syfte att öka säkerheten när det gäller hur man monterar våra möbler.

Om man har byrån hemma men känner sig osäker, vad ska man göra?

– Om man inte har fäst byrån vid väggen rekommendrear vi alla att göra det omedelbart. Har man inte gjort det kan man kostnadsfritt beställa monterinngstillbehör i våra butiker eller via vår hemsida.

►LÄS MER: Dom: Här får Ikea inte heta Ikea

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa