Det har kommit in rapporter om att barngrinden Patrull öppnats av sig själv och lett till att barn skadat sig.
Det har kommit in rapporter om att barngrinden Patrull öppnats av sig själv och lett till att barn skadat sig.

Möbeljätten Ikea har har tagit emot rapporter om att barngrinden Patrull oväntat har öppnats och att barn på grund av detta har ramlat nedför trappor och skadats. Varuhuset uppmanar nu alla kunder som har en sådan grind att omedelbart återlämna den till ett varuhus.

Det är barngrinden med namnet Patrull från Ikea som enligt uppgift kan utge fara. Enligt rapporter från kunder ska grinden helt plötsligt ha öppnats, vilket har orsakat att barn ramlat nedför trappor. Några barn ska ha skadats så allvarligt att de behövt sjukvård, skriver Ikea i ett pressmeddelande. 

– Ikea har nolltolerans mot produkter som riskerar barns säkerhet. Vi vill erbjuda säkra och hälsosamma produkter, och vi tycker att barnen är världens viktigaste människor, säger Maria Thörn, Acting Business Area Manager på Barnens Ikea. 

►LÄS MER: Högerextrem propaganda sprids i Ikea-förpackningar

En extern utredning visar att låsmekanismen inte är tillförlitlig, trots att grinden genomgått godkända tester enligt tillämpliga standarder. 

– Så fort vi får indikationer på ett möjligt säkerhetsproblem gällande någon av våra produkter vidtar vi åtgärder. Vi kan inte acceptera att det finns en risk för att skada sig i samband med lek, och som en omedelbar försiktighetsåtgärd återkallar vi därför alla PATRULL barngrindar, säger Maria Thörn. 

Nu uppmanas alla kunder som har en Patrull-grind att genast sluta använda den och återlämna den till ett Ikea-varuhus. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset