Ikea meddelar att lampor av märket Gothem riskerar att orsaka elstötar för personer som använder dem. De som har en sådan lampa uppmanas nu att omedelbart sluta använda den.

Under torsdagen larmade Ikea om att alla golv- och bordslampor av märker Gothem bör sluta användas. Enligt företaget finns det en risk för elstötar och fall av skadade kablar i lamporna har upptäckts. De skadade kablarna kan innebära att lampans metalldelar blir strömförande.

► LÄS MER:  Nej, Ikea säljer inte ett hakkorsbord vid namn Hadølf

– Även om lampan fungerar uppmanar vi alla kunder som har en Gothem-lampa att omedelbart sluta använda den och återlämna den till IKEA för full återbetalning. Säkerhet är av högsta prioritet för oss på IKEA och vi vill att våra kunder ska känna sig trygga med att använda våra produkter, säger Marie Härder, Säljledare Belysning på Ikea Sverige i ett pressmeddelande.

Ikea vill enligt företaget själva försäkra sig om att inga fler incidenter där människor får elstötar inträffar och alla tre modeller av lamporna återkallas. Det rör sig om två bordslampor och en golvlampa.

Den som har en lampa av märket Gothem uppmanas att omedelbart sluta använda lampan och lämna tillbaka den till Ikea. Full återbetalning gäller för alla som lämnar tillbaka lampan. 

Lampor av märket Gothem har sålts sedan oktober 2015. Enligt Ikea ska ingen ha hunnit komma till skada av lamporna.

► LÄS MER:  Guldregn över Ikea-anställda – får månadslön i julbonus

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa