Lönehöjningen har beskrivits som ett ”massivt genombrott” av organisationen Living wage foundation.
Lönehöjningen har beskrivits som ett ”massivt genombrott” av organisationen Living wage foundation.

Ikea blir den första återförsäljaren som ger alla sina brittiska anställda en lön som överstiger levnadslönen.

Från och med april nästa år kommer företaget höja lönerna för mer än 4.500 Ikea-anställda i Storbritannien, rapporterar The Guardian.

Det innebär att anställda på Ikea i London får minst 9,165 pund i timmen och anställda i resten av Storbritannien får 7,85 pund. Lönehöjningen har beskrivits som ett ”massivt genombrott” av Living wage foundation – en organisation som kräver bättre löner för arbetstagare i Storbritannien.

LÄS MER: Experten bekräftar: Så sabbar Ikea ditt förhållande

Tillkännagivandet om lönehöjningen kommer knappt två veckor efter att Storbritanniens finansminister George Osborne meddelat att landet kommer att införa en nationell levnadslön, vilket innebär en högre lön än den befintliga minimilönen för alla över 25.

Ikea meddelade då att de tänker betala alla sina anställda – även dem under 25 år – den lön som årligen fastställs av Living wage foundation. Det gör dem till den första nationella återförsäljaren att göra det.

LÄS MER: Hund lämnades i bilen när ägarna var på Ikea – dog i värmen

– Detta är ett stort steg för den brittiska detaljhandeln och vi hoppas att många andra företag kommer att följa ledarskapet Ikea visar i frågan om grundläggande lön. Detta öppnar för givande samtal med andra som har sagt att detta är omöjligt i detaljhandeln, säger Rhys Moore, chef för Living wage foundation, till The Guardian.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Ekonomi