Ted Cruz och Donald Trump.
Ted Cruz och Donald Trump.

Donald Trump har haft en svår vecka. Förlorar han Wisconsin till Ted Cruz kan det sätta käppar i hjulen på hans kampanj.

Den senaste veckan har varit hård för Donald Trump. Förra tisdagen har hans kampanjchef, Corey Lewandowski, anmälts för ringa misshandel efter att ha gripit tag i en kvinnlig reporter. Trump har nekat till att Lewandowski skulle ha gjort något fel och mött kritik för att han inte gett honom sparken. Trump har också dragit tillbaka sitt tidigare löfte om att stötta republikanernas presidentkandidat vem det än kommer bli och har dessutom sagt att han inte skulle ha några problem med att Japan eller Sydkorea skulle utveckla kärnvapen.

Han har han dessutom mött kritik, även i Sverige, efter att inte ha uteslutit att kvinnor som genomgår aborter ska bestraffas, ett ordval han sedan kommit att dra tillbaka. Utöver det, har tidningar som Washington Post, rapporterat om hur Donald Trump, om han blir vald till republikanernas presidentkandidat, skulle vara den impopuläraste kandidaten oavsett parti sedan tidningen börjat göra den formen av opinionsundersökningar för 32 år sedan.

► LÄS MER: Så vill republikanerna stoppa Trump

Primärvalet i Wisconsin som äger rum i natt svensk tid kan bli en stor bromskloss för hans kampanj. För det första leder Texassenatorn Ted Cruz med ungefär 5 procentenheter i Wisconsin, enligt Real clear politics genomsnitt. Vinner Cruz med de marginalerna menar statistikmagasinet Fivethirtyeight att det kommer bli mycket svårt för Trump att nå de 1 237 delegater han behöver för att garantera sin plats som partiets presidentkandidat.

Trump har i dag 752 delegater, och behöver göra väldigt bra ifrån sig i alla de resterande primärvalen och Fivethirtyeights expertpanel gissade sig till att Trump kommer hamna precis under 1 237.

Blir så fallet kommer det med största sannorlikhet bli en så kallad "contested convention", där fler och fler delegater som tidigare tvingats rösta på den kandidat som deras delstat valt kommer att kunna rösta fritt. Blir så fallet ser det inte bra ut för Trump, eftersom han har ett svagt stöd inom partiet.

►  LÄS MER: Det här skulle hända om Donald Trump blev president

En majoritet av Politicos expertgrupp, sex av tio, tror att Trump kommer att förlora kandidaturen om han inte får en majoritet. De flesta är i stället övertygade om att kandidaturen då kommer att gå till en mer partivänlig kandidat som ändå gjort ganska bra ifrån sig, som Ted Cruz. Detta trots att Trump indirekt hotat med att det kommer uppstå våldsamheter om han inte väljs på konventet i juli om han kommer dit med flest röster.

Om Trumps strategi nu är att göra allt för att vinna så mycket som möjligt försöker Ted Cruz hålla sig kvar i racet och satsa på konventetet. Han har i princip ingen chans att få fler delegater än Trump innan konventet, men hoppas att han ska kunna uppfattas som mer gångbar än Trump. Detta trots att han förmodligen är den senator som ogillas mest av partitoppen.

Oavsett vad som händer då kommer en situation där Cruz gör bra ifrån sig i Wisconsin innebära en stor bromskloss för Trump, en bromskloss som kan innebära att Trump trots allt inte blir republikanernas presidentkandidat.

Enligt förutsägningswebbsidan Predictvise har Trump just nu 53 procents chans att få kandidaturen, men den siffran har gått ner med 25 procentenheter på bara en vecka.

Även demokraterna har primärval i Wisconsin under tisdagen där Vermontsenatorn Bernie Sanders ser ut att vinna knappt över Hillary Clinton, någonting som inte ser ut att påverka primärvalet i någon hög grad.

► LÄS MER: Så här fungerar egentligen det amerikanska primärvalet

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik