"Horkarlsmyntet" fortsätter förfölja kungen.
"Horkarlsmyntet" fortsätter förfölja kungen.

När en nyhetsbyrå skrev om sänkningen av den svenska reporäntan var bildsättningen minst sagt intressant. Artikeln illustrerades nämligen med falska svenska enkrononor med texten "Vår horkarl till kung".

Under onsdagen beslutade Riksbanken att reporäntan skulle sänkas från -0,35 till -0,50, någonting som Metro tidigare skrivit om. Reporäntan är i grunden den ränta sveriges banker kan låna eller placera till i Riksbanken och används för att styra ränteläget.

► LÄS MER: Myntkonsten kan leda till ett åtal

När den internationella nyhetsbyrån AP skrev om nyheten gjorde dock de dock ett fatalt misstag. Artikeln om räntesäkningen illustreras nämligen med en falsk enkrona där texten" "Carl XVI Gustaf Sveriges Konung" ersatts med "Vår horkarl till kung".

Mynten, som först började spridas 2012, tillverkades av amatörkonstnären Karl Fredrik Mattsson och väckte mycket uppmärksamhet i den svenska pressen efter att privatpersoner upptäckt den konstiga texten på mynten. Privatpersonerna visade sig sedan vara personer som fått i uppdrag av Mattsson att kontakta tidningarna om mynten och påstå att de hittat "ett konstigt mynt".

Till Svd sa då Mattsson att han låtit tillverka mynten efter att avspärrningarna kring kungens 65-årsfirande innebar att han kom för sent till jobbet.

I skrivande stund finns bilden fortfarande kvar på artiklar hos bland annat Yahoo news och France 24.

► LÄS MER: Ekonomen: Så påverkas du av sänkningen av reporäntan

Skärmdump/Twitter

Så här såg det ut på Twitter när den franska tv-kanalen France 24 twittrade ut nyheten om reporäntan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset