Världen rasar över könsneutrala leksakskataloger
Världen rasar över könsneutrala leksakskataloger

Svenska leksaksjättarna BR och Toys R Us vänder på könsrollerna i årets julkatalog. Nyheten har gett upphov till en internetstorm, och över hela världen rasar tidningsläsare över förändringen.

Det var i mitten av november som Metro.se kunde berätta om leksaksförsäljarna BR och Toys R Us som i årets julkataloger svänger om könsrollerna. Katalogerna är fulla av bilder på pojkar som fönar hår och flaskmatar dockor medan flickor skjuter med pistol och leker med bilar. 

Efter att nyhetsbyrån AFP snappat upp nyheten har den nu tagit sig utanför Sveriges gränser. Leksaksbjässarnas initiativ har startat en åsiktsstorm på internet. Ilskan bubblar på tidningssajter över hela världen.

"Fler surrealistiska nyheter från ockuperade Sverige. Det mest vansinnigt socialistiska, vaksamma, omhändertagande och paranoida samhälle i världen har nått sin bottenpunkt”, skriver signuaturen John i Dublin på den konservativa brittiska tidningen Daily Mails sajt.
Signaturen Harry håller med:
"Att visa en pojke som leker med dockor och dockhus är fullständigt oacceptabelt."

Även på lika brittiska The Guardians sajt finns det gott om ilskna läsare. 
"Ni vänstertyper ska inte bara beröva barn deras barndom, ni ska också stjäla deras könsidentitet? Det här är fullständigt under all kritik", skriver Phill of England.
På amerikanska NY Daily News skriver signaturen Blockhead:
"Svårt att tro att de är vikinga-ättlingar."

På den ryska engelskspråkiga sajten RT.com menar en läsare att tilltaget är "helt sjukt". På kanadensiska tidningen Toronto Sun kallar en läsare initiativet för indoktrinering.

Men de genusmedvetna katalogerna har också mött mycket jubel.
"Som en mamma till två unga flickor, en speciellt intresserad flygplan, tåg och bilar, tycker jag att det är ganska uppfriskande att se något sådant här. Det är helt normalt att pojkar leker med dockor, och det är bra rollspel för senare i livet när de kan bli fäder," skriver signaturen Elle Jay på Daily Mail.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset