Bernie Sanders kunde ha besegrat Trump, rasar ilskna anhängare till vänsterkandidaten. Arkiv.
Bernie Sanders kunde ha besegrat Trump, rasar ilskna anhängare till vänsterkandidaten. Arkiv.

Chocken på den förlorande sidan har börjat förbytas till ilska. I sociala medier riktas den ilskan mot Demokraternas partiledning – för att det inte blev Bernie Sanders som utmanade Trump i USA:s presidentval.

Budskapet är tydligt: Ni riggade nomineringen (av partiets presidentkandidat) till Hillary Clintons fördel och motarbetade systematiskt en kandidat som faktiskt kunde ha besegrat Donald Trump.

Kritikerna har stöd i opinionsmätningar från i våras, när Sanders fortfarande var med i matchen. När han då ställdes mot republikanernas Donald Trump visade mätningarna att han skulle besegra fastighetsmagnaten med dubbelt så stor marginal som Hillary Clinton.

– Man kan argumentera för att Demokratiska partiet borde ha gjort slut med familjen Clinton tidigare. Till skillnad från Republikanerna har de inte haft sitt generationsskifte ännu, säger Dennis Goldford, professor i statsvetenskap vid Drake University i Iowa.

Samma analys som Trump

Bernie Sanders var den tydlige vänsterkandidaten, en "demokratisk socialist" som ville bekämpa den ökande ekonomiska ojämlikheten i USA där de rika bara blir rikare och rikare.

Han gjorde i grunden samma analys som Donald Trump: Den utbredda ilskan bland många vanliga amerikaner mot en regering och ekonomi som man ansåg vara riggad till fördel för de rika och mäktiga.

Det var en problemformulering där Clinton saknade trovärdighet.

Med besvärande uppgifter kring donationer till hennes och makens stiftelse och de upprepade turerna kring mejlhanteringen under hennes tid som utrikesminister var det helt omöjligt för Hillary Clinton att på ett trovärdigt sätt ta strid mot det etablissemang hon själv var så tätt förknippad med.

Smärtsam process

Väljarna ville ha förändring. Men för många stod Clinton inte för förändring, utan i stället för allt som är fel med USA. Det problemet hade inte Bernie Sanders, som krävde en "politisk revolution" för att rätta till skevheterna i samhället.

Han samlade precis som Trump ett engagemang bland sina anhängare som Clinton aldrig kom i närheten av.

Demokratiska partiet måste nu gå igenom en smärtsam process av självrannsakan och analys, konstaterar Dale Kuehne, statsvetare vid Saint Anselm College i New Hampshire.

– I en "vanlig värld" vinner inte Donald Trump. Men han hade ett tydligt budskap. Hillary Clinton är smart och kunnig, men jag förstår fortfarande inte hennes vision, vad hon vill i hjärtat, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset