Scanpix

Calle Norlén

HDTV har redan intagit USA och nu gör SVT och TV 4 gemensam sak och visar fotbolls-VM i en första svensk HD-kanal. Om dagens tv-system kan liknas vid en akvarell, är HDTV ett foto.
– Bilden blir skarp som ett fotografi och bredare, som på bio, vilket gör att upplevelsen blir starkare. HDTV flimrar mindre och visar fler hela bilder per sekund, säger Arild Jägerskogh, universitetsadjunkt på KTH.
HDTV må revolutionera kvaliteten för tittarna, men för dem framför kameran är en skarpare bild inte alltid att önska. Minsta rynka eller finne blir obarmhärtigt synlig. Tv-kanalen Sky börjar sända HDTV i Storbritannien i år, och ryktet, enligt The Times, säger att hallåorna redan söker ”botoxbidrag”. Journalisten och skribenten Calle Norlén, som senast synts i juryn i TV 4:s ”Rampfeber”, har lång erfarenhet från tv-mediet.

•• Hur kommer HDTV att påverka arbetsvillkoren för dem som jobbar inom tv?
– Det kommer framför allt att ställa hårdare krav på sminkörerna.

•• Vilka är HDTV:s värsta fallgropar?
– Antagligen rynkor. I tv ser de flesta tio år yngre ut än i verkligheten, många kommer att åldras betänkligt över en natt. Vill man vara konspiratoriskt lagd, var det kanske därför Nils Petter Sundgren nyligen fick sparken? För att stämma i bäcken, liksom ...

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset