Under ett besök i Stockholm kommenterade den indiska kvinnominstern bilden av Indien som våldtäktslandet nummer ett.

Montage SVT & AP/TT

Indiens kvinnominister Maneka Ghandi var på Sverigebesök på fredagen och intervjuades i SVT.

Indien har uppmärksammats för flera brutala våldtäkter. 2012 fick landet världens ögon på sig efter att en 23-årig student utsatts för en grov gängvåldtäkt på en buss i New Dehli. Hon avled senare till följd av sina skador.

Men enligt den indiska kvinnoministern Maneka Ghandi, som på fredagen var på besök i Stockholm, har de uppmärksammade våldtäktsfallen gett en felaktig bild av lndien.

– Händelsen gav oss ett dåligt rykte, men det är inte i proportion, säger Maneka Gandhi som är kvinnominister i Indien, säger hon till SVT.

Sedan jämförde hon landet med Sverige och påstod att de har mindre problem med våldtäkter.

► Dömd för indiska bussvåldtäkten i tv-intervju: Tjejer mer ansvariga än killar

– Vi har fyra våldtäkter per 100 000, medan Sverige har mer än 130, hävdade ministern.

Enligt SVT hänvisade hon till statistik över antalet anmälda våldtäkter. Samtidigt är mörkertalet enligt indiska kvinnorättsaktivister mycket stort.

Den uppfattningen delas av Staffan Lindberg, Indienkännare professor emeritus i sociologi Lunds universitet.

– Det stämmer ju gällande den officiella statistisken men mörkertalet är oerhört stort. De har inte samma möjlighet att anmäla. Eftersom mörkertalet är så stort så kan vi inte se om det är varken mer eller mindre, säger han till Metro.

Våldtäkter är ett känsligt ämne sedan BBC-dokumentären ”Indiens dotter”, som stoppades i Indien tidigare i år. Uppmärksamheten har samtidigt lett till ökad medvetenhet och att fler indiskor vågar anmäla en våldtäkt. Även politiken uppges har påvekats.

Maneka Gandhi säger till SVT att det viktiga för framtiden att utbilda flickor och se till att kvinnorna blir ekonomisk oberoende.

Lindberg menar att framsteg görs men att det är en förskönande bild Ghandi ger.

– Hon försöker framhäva Indien som ett fantastiskt land med en modern kultur men det är en reklambild av Indien.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset