Efter att en tempelchef i Indien sagt att han inte vill släppa in kvinnor i templet förrän han kan försäkra sig om att de inte menstruerar och är ”rena” – har indiska kvinnor startat en kampanj för att hylla mensen.

Tempelchefen för det berömda Sabarimala-templet i Kerala har sagt att han inte tillåter kvinnor att vistas i templet förrän en maskin skapas som kan upptäcka om kvinnor har mens eller inte, skriver BBC

”I dag finns det maskiner som kan skanna kroppar för att kontrollera om de bär vapen. En dag kommer det också att finnas dag när de uppfinner en maskin som kan skanna om det är "rätt tid" för en kvinna att komma till templet. När den maskinen är uppfunnen kommer vi att låta kvinnor gå in”, säger tempelchefen Prayar Gopalakrishnan, enligt Times of India

►LÄS MER: Indiska kvinnor protesterar mot sexvåldet genom att sova i parker

Uttalandet har upprört och skapat ilska bland många indiska kvinnor runtom i landet. I protest har det startats en kampanj på Facebook och under hashtagen #Happytobleed sprids nu bilder av kvinnor med bindor, lappar och plakat i sina händer med budskap som hyllar mens.

Det är studenten Nikita Azad ligger bakom gruppen. I ett brev som hyllats och uppmärksammats skriver hon bland annat:

– Vi tror inte på en religion som anser att halva befolkningen är oren. Det är protest mot patriarkatet och de ojämställda system som finns i vårt samhälle, säger hon. 

►LÄS MER: Indisk kvinna bestraffades med gruppvåldtäkt

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik Hälsa