Demonstranter ropar ramsor framför brinnande polisbilar i sammandrabbningar utanför presidentpalatsen i Jakarta.
Demonstranter ropar ramsor framför brinnande polisbilar i sammandrabbningar utanför presidentpalatsen i Jakarta.

Indonesiens president Joko Widodo skjuter upp en planerad resa till Australien på grund av "säkerhetssituationen i Jakarta".

"Utvecklingen har gjort det nödvändigt för presidenten att stanna kvar i Indonesien", står det i ett officiellt utskick från landets utrikesdepartement.

Tiotusentals hårdföra muslimer samlades under fredagen på gatorna i huvudstaden Jakarta för att kräva att den kristne guvernören i huvudstaden, Basuki Tjahaja Purnama, avgår. Demonstrationen började lugnt, men framåt kvällen urartade det och polis och demonstranter drabbade samman. En man har dött och 160 personer och åtta poliser har skadats. Tio personer som misstänks ha uppviglat massan har gripits.

Kraven på Purnamas avgång har rests sedan guvernören gjort uttalanden som kan uppfattas som blasfemi, ett känsligt ämne och förbjudet i lag i det av muslimer dominerade landet. Han har bett om förlåtelse, men protesterna mot honom har ökat i omfattning.

Australiens premiärminister Malcolm Turnbull har skrivit i ett uttalande angående Widodos resa att han "beklagar att inte kunna välkomna honom till Australien, men helt och fullt förstår att han i nuläget måste stanna i Indonesien".

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset