Björn Olsen köper varken kött eller kyckling som inte är producerat i Sverige.
Björn Olsen köper varken kött eller kyckling som inte är producerat i Sverige.

På grund av köttproduktionen i delar av världen har bakterier som antibiotika inte biter på nått Sverige. Professor Björn Olsen är expert på ämnet och uppmanar nu människor att sluta köpa vissa typer av mat.

Den stora användningen av antibiotika inom djurhållningen odlar fram allt fler bakterier som är resistenta mot läkemedlet. Länder i Sydostasien är de största bovarna, berättar Björn Olsen, professor i infektionsmedicin vid Uppsala universitet.

– Där odlar de till exempel hajmal i så små dammar att de måste ösa på med antibiotika för att fiskarna ska överleva. Men det gäller inte bara hajmal, även tigerräkor, kyckling och djur som ger kött får en massa antibiotika under produktionen, säger han.

LÄS MER: Därför ska du inte ta antibiotika när du är förkyld eller har influensa

Tidigare har Sverige också använt sig av antibiotika i djurhållningen. Björn Olsen berättar att beslutet att sluta med det fick kritik, eftersom man trodde att det skulle stanna upp produktionen.

– Men sen gick det snabbt och Sverige kunde producera lika mycket kött som tidigare.

Bakterier som antibiotika inte biter på har nått vården i Sverige, men vi har klarat oss bättre än många andra länder – än så länge.

– I Grekland måste kvinnor som kommer in med urinvägsinfektion läggas in och behandlas, medan det fortfarande kan räcka med antibiotika i Sverige, säger Björn Olsen och fortsätter:

– Vi har fortfarande hyfsad koll här i Sverige, men vi kommer också att tappa kontrollen snart. De resistenta bakterierna blir fler och fler.

LÄS MER: WWF: Här är köttet som är okej att äta

Den här maten ska du inte köpa

För att stoppa spridningen av antibiotikaresistenta bakterier uppmanar Björn Olsen att kraftigt minska köttkonsumtionen. Framför allt ska du undvika att köpa kött som inte är producerat i Sverige.

  • Utländskt nötkött
  • Utländskt fläskkött
  • Utländsk kyckling
  • Hajmal
  • Tigerräkor

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset