Säsongens influensasäsong har startat. Och en ökning väntas de kommande veckorna – lagom till jul. ”Har man feber och förkylning ska man hålla sig borta från andra personer”, säger Åke Örtqvist, smittskyddsläkare i Stockholms läns landsting.

Influensan är här, deklarerar Folkhälsomyndigheten i sin influensarapport. Antalet rapporterade fall av influensa, 86 fall, ökade under förra veckan samtidigt som antalets sökningar på influensa har ökat på vårdguidens webbplats 1177.se. Folkhälsomyndigheten har även noterat en ökning i antalet samtal med frågor om ”feber hos barn”. 

► LÄS MER: Snart är influensan här – igen 

Än så länge är aktiviteten låg, skriver myndigheten, men skriver att antalet fall förväntas öka de kommande veckorna. Lagom till julafton. 

– Då kan det ju vara så att fler är sjuka som träffar många personer då. Men samtidigt är skolorna stängda och smittspridning bland barnen minskar ju. Det ena tar ut det andra, säger Åker Örtqvist, smittskyddsläkare i Stockholms läns landsting.

Vad bör man tänka på?

–Det är det som gäller vid feber och förkylning, då ska man hålla sig borta från andra personer. Man ska vara noggrann med handhygienen även om man är frisk, man kan råka ta på ställen där det finns influensavirus eller vinterkräksjuka. Man ska tvätta händerna efter att man åkt tunnelbana eller buss. 

► LÄS MER: 6 saker du inte visste om influensan

Folkhälsomyndigheten uppmanar nu att alla som tillhör en riskgrupp att vaccinera sig.

–  Det är äldre, gravida och personer med ett antal kroniska sjukdomar; lever-, hjärt- och lungsjukdomar. Om man har diabetes eller om man har nedsatt immunsystem på grund av cancer eller andra sjukdomar. 

Men hur vet man att att det är influensa och inte en vanlig förkylning som man fått? 

– Det går inte att säga säkert. Typiska influensasymtom är hög feber, ont i halen, torrhosta, ont i bröstbenet och ont i kroppen. I ungefär hälften av fallen brukar det vara annat typ av virus. 

► LÄS MER: Vinterkräksjukan är här

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset