Barn under fem år har drabbats av influensan i högre grad än många andra åldersgrupper.
Barn under fem år har drabbats av influensan i högre grad än många andra åldersgrupper.

Barn under fem år har varit överrepresenterade under årets influensasäsong och fler väntas insjukna.

Under vecka sex nådde influensasäsongen sin topp, enligt Folkhälsomyndigheten. Barn under fem år, samt personer över 65 har insjuknat i högre grad jämfört med andra åldersgrupper.

– Men säsongen är inte över än. Många fler väntas insjukna under de kommande veckorna även om spridningen avtar, säger utredaren Emma Byström i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Många sjuka i influensa – så minskar du risken för att drabbas

Men trots att personer över 65 år har insjuknat i högre grad än andra åldersgrupper är det färre som drabbats av influensan än tidigare år. Något som kan bero på vilken typ av influensavirus som varit vanlig.

– Eftersom samma influensavirus cirkulerade säsongen 2015/2016 och viruset inte har förändrats mycket, så kan man anta att en del av befolkningen fortfarande har ett visst skydd, säger mikrobiologen Mia Brytting i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Här är vaccinerna som du behöver ta som vuxen

Enligt Folkhälsomyndigheten är det inte lika många personer som blivit sjuka och behövt intensivvård jämfört med de tre föregående säsongerna.

Så kan du minska risken för influensa

  • Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten.
  • Använd handsprit.
  • Undvik att röra vid dina ögon, din näsa och din mun.
  • Undvik nära kontakt med personer som du vet redan är sjuka.

Källa: Vårdguiden.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset