Inga kontanter för pantflaskorna. Det beskedet fick Anna Ardin när hon skulle panta på Coop i måndags. Informationen fanns bara på svenska och rumänska. – Man pekar ut en specifik grupp, menar hon.

Scanpix

”Genom att inte ge ut kontanter mot pantkvitton begränsar man de här personernas möjlighet att försörja sig”, säger  Anna Ardin.

När Anna Ardin, antirasistisk talesperson för Socialdemokrater för Tro och solidaritet, skulle panta flaskor på Coop Medborgarplatsen möttes hon av beskedet att butiken inte längre löser in pantkvitton mot kontanter.

– Det satt uppe två lappar med informationen, en på svenska och en på rumänska, säger Anna Ardin, som blev upprörd och skrev ett inlägg på sin blogg.

­­– Fem tusen personer, många från Rumänien, går runt på Stockholms gator och letar pantburkar för att försörja sig. Genom att inte ge ut kontanter mot pantkvitton begränsar man de här personernas möjlighet att försörja sig, säger hon.

Morgonen efter att Anna Ardin skrivit på sin blogg fick hon ett mejl med en bild tagen utanför Coops pantautomat. Nu hade informationslapparna kompletterats med en på engelska och en på italienska.

På Coop menar man att det har skett ett missförstånd, och att det inte stämmer att lapparna först bara fanns på svenska och rumänska.

– Enligt den information jag har fått från butikschef och personal satt alla fyra lappar uppe från början, och jag har ingen anledning att tvivla på det, säger Kristofer Myrevik, informationschef på Coop.

Bakgrunden till beslutet att sluta lösa in pantkvitton mot kontanter är enligt Coop att just den här butiken har blivit överbelastad.

– I all välmening ville vi informera alla, därför satte vi upp lappar på olika språk. Vi har förstått att många har upplevt det som ett utpekande av en viss grupp, vilket är jättebeklagligt, säger Kristofer Myrevik.

Men nu vänder Coop och tillåter kontantutlämning mot kvitton igen.

– Vi har förstått att det finns ett behov av att få ut kontanter, därför har vi tagit ett nytt beslut i dag. Vi inför ett maxbelopp på 25 kronor som man kan få ut i kontanter, säger Kristofer Myrevik.

Anna Ardin är noga med att hon inte vill peka ut någon specifik butik.

– Det är inte personalens fel. Problemet är att allt fler butiker tar bort kontantutlämningen. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset