Ett inlägg om en påstådd pedofil sprids bland svenska Facebook-användare. Men varningen är många år gammal och det finns inget som styrker historien.

Så här lyder meddelandet:

"TILL ALLA FÖRÄLDRAR VARS BARN HAR PROFIL HÄR PÅ FB: DET ÄR EN MAN SOM FÖRSÖKER TA KONTAKT MED BARNEN FÖR ATT PRATA SEX .HANS NAMN ÄR: THIERRY MAIROT.SNÄLLA KOPIERA OCH SÄTT I DIN STATUS OCH VARNA ALLA VÄNNER, FÖRÄLDRAR,FAR OCH MOR FÖRÄLDRAR,KUSINER JA ALLA!!!!! FÖR ATT FÅ BORT HONOM FRÅN FB. ÄVEN OM DU INTE HAR BARN SÅ HJÄLP TILL ATT SPRIDA DETTA!!"

Det finns inga belägg för att den här varningen har sin grund i verkligheten. Den har också snurrat runt på Facebook i över fem år.

►LÄS MER: Nej, du får inte shoppa på IKEA för 20 000 om du delar den här bilden

Enligt sajten Hoax-Slayer är meddelandets ursprung Frankrike – inte helt oväntat med tanke på namnet Thierry Mairot. Texten har sedan översatts till engelska och slutligen flera andra språk, däribland svenska.

– Källkritik är ju alltid bra, säger Fredrik Ljunggren, it-säkerhetsexpert på företaget Kirei.

Om man söker på Thierry Mairot så får man upp åtskilliga texter från sidor som sysslar med att avslöja bluffar på nätet. Så vad gör man när man ser en sådan här varning? 

– Om du hittar nåt som ser lite skumt ut och så googlar du det lite snabbt så brukar det bli uppenbart direkt, säger Ljunggren.

►LÄS MER: Skräckhistorien om mannen som fick mask i kroppen av sushi falsk

Dels ska man fråga sig om rimligheten i påståendet, tycker han. Är det din delning som skulle hejda en pedofil på Facebook? Skulle inte hellre den som uppmärksammar en vuxen som kontaktar barn för att prata sex anmäla saken till polisen och rapportera personen till Facebook direkt?

Sajter som Snopes i USA har vid flera tillfällen lyft en mängd olika sorters varningar och om fler såg hur lika varningarna är varandra och att de ofta är illa översatta med någon översättningstjänst så skulle kanske fler hejda sig från att trycka på dela-knappen.

►LÄS MER: It-experten: Sprid inte Facebook-varningarna – kolla upp först

Fredrik Ljunggren tycker att det är oroväckande att så många människor sväljer nästan vad som helst.

– Det blir skadligt för oss alla i slutändan. Ska man se det i det större perspektivet så utsätts samhället för desinformatioskampanjer av mycket allvarligare art än de här bluffarna som snurrar runt på Facebook. Vi måste lära oss att det som står på internet inte alltid är sant.

Så är det skadligt att sprida varningen om pedofilen Thierry Mairot på Facebook? Tja, föreställ dig att ditt eget namn stod där i stället i ett pedofilinlägg som levde sitt eget liv över hela jordklotet med delningsantal i mångmiljonklassen. Kul?

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset