Det DNA-spår som säkrats i samband med ett misstänkt hatbrott mot en gravid kvinna i Farsta i somras tillhörde henne själv. Det visar SKL:s analys. Nu är polisen tillbaka på ruta ett.

Scanpix

MIsshandeln startade ett upprop där kvinnor – både de som till vardags bär slöja och de som inte gör det – tog ställning för rätten av bära hijab genom att visa upp sig i huvudbonaden. Här en bild från Sergels Torg i Stockholm. 

Sent på kvällen den 16 augusti överfölls och misshandlades en gravid kvinna på en parkeringsplats i Farsta. Enligt anmälan gjorde gärningsmannen uttalanden om kvinnans klädsel, en hijab, vilket resulterade i att fallet rubricerades som misshandel med hatbrottsmotiv.

Trots en massiv ­polisinsats kunde ingen ­gärningsman gripas och hoppet sattes till ett DNA-spår som säkrades på platsen. Nu visar SKL:s analys att DNA:t tillhörde kvinnan själv.

– Det innebär att vi inte har något DNA från någon ­gärningsman, säger Towe Hägg vid Stockholmspolisen.
 
För polisen innebär det att utredningen är tillbaks på ruta ett.
 
– Förundersökningen är inte död, den lever. Men vi är tillbaka till att följa upp tips som kommer in, säger Towe Hägg.
 
Misshandeln av kvinnan skapade stor uppmärksamhet via det så ­kallade hijab-­uppropet där initiativtagarna ville uppmärksamma trakasserier mot muslimska kvinnor i Sverige.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset