Blossa tvingas byta namn efter att EU infört nya förordningar. 
Blossa tvingas byta namn efter att EU infört nya förordningar. 

I den här artikeln sprider Metro det falska påståendet att EU skulle ha infört nya förordningar som påverkar glögg i Sverige. Det stämmer inte. Förordningen som regler "vinglögg" och "starkvinsglögg" har sett likadana ut sedan 1995.

Uppdatering: Den här artikeln påstår att EU infört nya förordningar som innebär att Blossa måste ta bort ordet glögg från sin trestjärniga blossaglögg. Det stämmer inte. "Glögg" som begrepp är inte reglerat av EU, och EU har inte infört några nya förordningar som påverkar Blossa eller annan svensk glögg. Mer om det kan du läsa här.


Den populära Trestjärniga Blossaglöggen tvingas förändra sina etiketter och ta bort ordet ”glögg”.

Anledningen? EU har nya förordningar för den populära juldrycken.

Från och med nu får vinglögg endast vara en druvbaserad dryck med tillsatta kryddor, skriver SvD. Det får bara framställas av rött eller vitt vin och får inte understiga alkoholhalten 7,0 procent. Starkvinsglögg får dock innehålla alkohol om den är destillerad på druvmust.

Drycker som är spetsade med antingen whiskey eller rom förbjuds från att kallas glögg och således tvingas Trestjärniga Blossaglöggen – som är spetsad med rom – att ta bort sin glögg-etikett. 

Cognac är dock fortsatt tillåtet då det är druvbaserat. 

►LÄS MER: Här är årets Blossa-smak

– Att tillsätta cognac som vi gör i vår "Blossa Trestjärniga Guld" är okej men att tillsätta rom är inte okej eftersom det baseras på sockerrör. Det är den enda produkten som berörs och inte får kallas för glögg, men det påverkar inte vår marknadsföring, säger Blossas produktchef Åsa Strömberg Äng till Dagens Media.

– Vi har även valt att döpa om vår glögg spetsad med cognac till "Blossa trestjärnig guld" för att hålla ihop de båda produkterna bättre.

De som drabbas av ”glögg-förbudet” kommer i stället att benämnas som ”uppspritad dryck”, skriver SvD. 

►LÄS MER: Så smakar årets årgångsglögg

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset