Ingemar Tjärnås oroade sig för tiggarna som bodde i en skåpbil i 20 minusgrader. Då bestämde han sig för att öppna sitt hem: ”Jag tycker fler borde ställa upp”

Det var strax innan jul som 70-årige Ingemar Tjärnås från Sveg körde förbi de fyra tiggarna från Bulgarien som bodde i en skåpbil. Det var 20 minusgrader ute och eftersom Ingemar var orolig för att de skulle bli sjuka i kylan bestämde han sig för att hjälpa till och erbjöd dem sitt hem, skriver bland annat Tidningen Härjedalen.

– Jag hade sett dem i flera månader, att de satt och tiggde utanför butiker i Sveg. Men det var så kallt att jag kände att de inte kan sitta i bilen, så de fick följ med mig hem direkt, säger Ingemar Tjärnsås till Metro.

När Ingemar erbjöd de fyra, två män och två kvinnor, att bo hos honom säger han att de blev så glada att de började gråta. Men för Ingemar var det ingen stor sak att låta främlingarna flytta in i hans hem.

Hjälpen har inte heller varit ensidig eftersom hans inneboende hjälpt honom att hugga och frakta ved. För Ingemar berättade de fyra också att de kommit till Sverige för att arbeta och Ingemar har nu tagit på sig att lösa alla praktiska detaljerna med Skatteverket och arbetsgivare för att de ska kunna få ett arbete.

– Nu har jag pratat med ett städbolag så de ska få jobba hos dem, säger Ingemar.

Ingemar tycker att har det varit trevligt med sällskapet i hemmet och kommunikationen, som mest sköts med papper och penna, har fungerat bra. Planen är att de fyra ska bo hos Ingemar fram till att bärsäsongen börjar och Ingemar kan även tänka sig att öppna sitt hem igen för andra som har det svårt.

– Jag tycker fler borde ställa upp och hjälpa dem. De har så mycket problem i sitt lan och man kan ju bara tänka sig hur man själv skulle gjort i deras läge, berättar han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset