I rapporteringen om valet i USA är det populärt att klaga på den kristna högerns stora inflytande över amerikansk politik. Vad få uppmärksammat är att allergi-lobbyn har minst lika stark ställning här. Allergiker styr Sverige i det tysta. Det finns inte en arbetsplats i hela landet där de inte fått igenom sina förbud mot parfymer, pälsdjur, kryddad mat eller tuschpennor. De behöver bara påpeka att de är allergiker så får de som de vill. Ingen får säga emot en allergiker.

Det finns förresten ingen som orkar för engagerade allergiker har en helt egen vokabulär som kan vara mycket plågsam att lyssna på. Dels tycker de om att slänga sig med termer de snappat upp i broschyrer från folkhälsoinstutet, dels är de väldigt förtjusta i ordet faktiskt. Ingen grupp människor i världen använder det ordet lika ofta som allergiker. Här finns faktiskt allergiker, vill de gärna säga. Man kan faktiskt visa hänsyn. Vi är faktiskt flera som ska trivas med arbetsmiljön. Att vara allergiker har länge varit något av det finaste en svensk kan vara och dess status fortsätter ständigt att höjas. På frågan om vad de har för mål och hoppas kunna utveckla under kommande läsår svarar omkring trettio procent av svenska gymnasister idag ”laktosintolerans”.

Precis som USAs kristna höger har de svenska allergikerna kopplat ett moraliskt grepp om sitt land, men exakt vad de tänker använda sin makt till är svårt att säga. Hittills verkar de mest intresserade av att hamna i centrum för stora nationella kampanjer. I Sverige är det tradition att döpa varje år efter någon form av defekt som samhället tycker förtjänar tolv månaders extra uppmärksamhet. Av någon anledning blir det så gott som alltid allergier som får den äran. 2006 var ett allergi-år. Liksom 2003. Och 1995. Däremellan kom bland annat innemiljöåret vilket såklart bara är en omskrivning för allergi-år eftersom inga andra än allergiker använder begrepp som innemiljö.

Målet tycks vara att hela befolkningen till slut ska ägna några veckor varje år åt sådant som allergiker tycker gör livet värt att leva. Det vill säga förfasas över passiv rökning och planera hälsoförebyggande verksamhet i offentliga lokaler. Det kommer vara den svenska motsvarigheten till karnevalen i Rio. Eftersom kungen inte har någon makt borde man kunna ta bort ordet monarki i Sveriges nationsbeteckning och tala klarspråk om vad landet numera är. En allerg-arki.


+ De republikanske presidentkandidaternas roliga kommentarer. På frågan vad han planerar göra om han inte når vita huset svarade John McCain: ”Suicide”.

Mitt Romney, han ser opålitlig ut, vilket hans konkurrent Mike Huckabee formulerade på följande fyndiga vis: Jag tror folk vill ha en kandidat som påminner om någon de jobbat med, snarare än om personen som gav dem sparken. 
 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset