Harriet Wallberg vill inte avgå.
Harriet Wallberg vill inte avgå.

Varken Anders Hamsten eller Harriet Wallberg är bjudna till årets Nobelfest. De båda har uppmanats att lämna Nobelförsamlingen, men vägrar att lämna sina poster.

Det var i kölvattnet av den så kallade Macchiarini-affären som de båda före detta rektorerna för Karolinska institutet fick hård kritik. Harriet Wallberg för sin roll i rekryteringen av skandalkirurgen och Anders Hamsten för sin ovilja att gå till botten med fuskanklagelserna mot densamme.

Skandalen resulterade i att Anders Hamsten avgick som rektor och att Harriet Wallberg förlorade sin tjänst som universitetskansler.

Både Hamsten och Wallberg är fortfarande medlemmar i Nobelförsamlingen, som utser Nobelpristagare i fysiologi eller medicin. Församlingen vill dock att de lämnar sina uppdrag, men enligt stiftelsens stadgar går det inte att avskilja dem med tvång. De måste avgå frivilligt.

Lägger på luren

Enligt Thomas Perlmann, sekreterare i Nobelförsamlingen, togs en personlig kontakt redan i september. Men sedan dess har de inte sänt några signaler om att vilja avgå, skriver Svenska Dagbladet.

När TT ringer Harriet Wallberg lägger hon snabbt på luren när hon hör vad saken gäller.

– Du får vända dig till Nobelkansliet, säger hon.

Nobelförsamlingens samtliga medlemmar är normalt bjudna till Nobelfesten – men inte Wallberg och Hamsten, bekräftar Nobelstiftelsen för TT. De har uppmanats att avgå och de har inte deltagit i arbetet med att utse årets Nobelpristagare, varför de inte har bjudits in, skriver stiftelsen i ett mejl.

Luftstrupar

Skandalens kärna består av de tre patienter som fick syntetiska luftstrupar av kirurgen Paolo Macchiarini som var verksam både på Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet. Två av patienterna dog och den tredje skadades svårt.

Två av varandra oberoende utredningar visade att ett flertal misstag hade begåtts, både på sjukhuset och på institutet, misstag som banade väg för de kontroversiella operationerna. Paolo Macchiarini har även fällts för forskningsfusk.

TT har sökt Anders Hamsten utan resultat.

Jonas Ekströmer/TT
Anders Hamsten vill inte avgå.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset