Sveriges goalballherrar får göra upp med Brasilien om Paralympics-bronset efter förlust mot Litauen i semifinalen.
Sveriges goalballherrar får göra upp med Brasilien om Paralympics-bronset efter förlust mot Litauen i semifinalen.

I kvartsfinalen var det svenska försvaret i princip omutligt. I semifinalen gjorde Litauen 1–0 efter 45 sekunder. Efter det reste sig aldrig Sveriges goalballherrar.– Det är ju skit, säger Jimmy Björkstrand efter 2–7-förlusten.

Tungan på vågen för Litauen var Genrik Pavliukianec. 40-åringen hade inför matchen gjort 22 mål på fem matcher. Mot Sverige gjorde han fem till, bland annat det första innan en minut var spelad, och visade att Sveriges försvar visst går att få hål på.

– Han har gäckat mig sedan 1997. Vi kom upp i världstoppen nästan samtidigt och har följts åt. Han är väldigt duktig och har en väldigt speciell skottstil och skjuter bäst i världen. Honom måste man få stopp på, säger Jimmy Björkstrand.

Skärpa saknades

Men det fick inte Sverige. Efter ett tidigt 0–3-underläge fick Sverige nytt hopp efter att lagkaptenen Fatmir Seremeti reducerat med bara 29 sekunder kvar till halvtidsvilan. Men det svenska anfallsspelet saknade den skärpa som Litauen visade prov på, även om Peter Weichel fick till ett tröstmål till 2–7 i slutet av matchen.

– Men det är försvaret som inte stämmer. Vi ger bort ett par mål i början. Sedan blir det uppförsbacke och då är det jobbigt. Och framåt hittar vi inte vinklarna, och då vill det sig inte, säger Jimmy Björkstrand.

För Sveriges del väntar nu en repris på premiärmatchen, mot hemmanationen Brasilien. Senast blev det förlust, 6–9, men nu kommer brasilianerna från en tung semifinalförlust mot USA, 1–10.

– Sett till motstånd är det ett svårt motstånd för att vara en bronsmatch. Sett till upplevelse är det fantastiskt. En sådan här match, det kan inte bli roligare, säger Jimmy Björkstrand.

Bronsmatch i kväll

En svensk medalj vore trots allt en stor framgång för laget som för några år sedan var nere i EM:s B-grupp och vände.

– Vi kom hit med ett mål att ta oss till kvart. Om vi åker hem med en medalj i morgon så kan jag inte vara annat än väldigt, väldigt nöjd, säger förbundskaptenen Florim Seremeti.

Bronsmatchen startar klockan 20 i kväll, svensk tid.

Litauen och USA gör upp om guldet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset