Linda Kareliusson blev misshandlad av fyra män.
Linda Kareliusson blev misshandlad av fyra män.

Linda Kareliusson blev helt oprovocerat misshandlad av fyra gärningsmän. Ett par blev vittne till misshandeln men i stället för att ingripa, lämnade de henne blodig på marken.

Det var runt tio-tiden i lördags som tvåbarnsmamman Linda, 35, blev misshandlad, något som SVT Gävleborg var först med att uppmärksamma. Hon befann sig utanför sina svärföräldrars lägenhet i Gävle och var på väg ut från porten när hon plötsligt blev attackerad bakifrån av en man.

– Jag blev knuffad i ryggen och flög in i en stolpe, sedan fick jag en spark i bröstkorgen och flög rakt ner i marken, berättar Linda Kareliusson för Metro.

När hon tittade upp såg hon att ytterligare tre män stod bredvid och tittade på. Därefter blev allt lite suddigt.

– Jag blev uppdragen i jackan och fick huvudet nerdunkat i asfalten, det kändes som att jag skulle tuppa av och jag kände hur ansiktet började spricka upp.

Linda blev liggandes på gatan och efter att hon hade mottagit ytterligare en spark lyckades hon lyfta upp händerna för att skydda sitt huvud. I det ögonblicket fick hon syn på ett förbipasserande äldre par på samma gata.

– Då tänkte jag: nu får jag hjälp så jag skriker allt vad jag orkar, men de bara gick förbi och lämnade mig, då dog jag lite grand inombords.

I ett uppmärksammat Facebookinlägg om händelsen skriver Linda:

”Paret ser mig, jag ser in i kvinnas ögon. Då väljer dom att gå över på andra sidan gatan. När dom lämnar mig där känner jag. Nu dör jag snart.”

Efter misshandeln lyckades Linda kontakta några vänner som larmade polisen, och hon fick åka ambulans till sjukhus där läkarna konstaterade att hon hade fått sprickor i revbenen.

Med Facebookinlägget, som hittills har delats över 16 000 gånger, vill Linda väcka en debatt kring civilkurage och vikten av att inte titta bort om någon blir misshandlad.

– Hela mitt människovärde försvann när jag låg där på marken. Jag kan inte förstå hur man inte ens kan lyfta telefonen för att ringa polisen i en sådan situation, säger hon.

Många har upprörts av hennes status och reaktionerna har inte låtit vänta på sig.

– Jag har fått jättemånga telefonsamtal och meddelanden, alla har tyckt att det är obegripligt vad som hänt.

I dag mår hon bättre och skrubbsåren i ansiktet börjar synas allt mindre, men minnena från misshandeln kommer hon alltid att bära med sig.

– Jag kommer att tänka mig för när jag går ute själv om kvällarna men jag kommer aldrig låta det påverka mig så att jag förändras som person, säger hon.

Till paret som aldrig ingrep har hon en fråga:

– Tänk om det var er egen dotter som låg där, skulle ni ha gått förbi då?

Polisen i Gävle har fått in en anmälan om misshandel och utreder just nu ärendet. De tror att många undviker att ingripa vid en pågående misshandel eftersom de är rädda för att själva råka illa ut.

– Är man dessutom äldre så drar man sig nog för att ingripa, men det är ju beklämmande om man inte ens vågar ringa polisen, säger vakthavde befäl i Gävle.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset