En uppsättning av musikalen "Jesus Christ superstar" på en teater i den ryska staden Omsk har ställts in sedan en mystisk nationalistisk grupp ropat om hädelse.
En uppsättning av musikalen "Jesus Christ superstar" på en teater i den ryska staden Omsk har ställts in sedan en mystisk nationalistisk grupp ropat om hädelse.

En uppsättning av musikalen "Jesus Christ superstar" på en teater i den ryska staden Omsk har ställts in sedan en mystisk nationalistisk grupp ropat om hädelse. Amnesty International kritiserar beslutet – som ingen vill ta på sig att ha fattat.

Gruppen S:t Petersburg Rock Opera skulle den 1 november ha gjort den första spelningen i Omsk. Men den har ställts in sedan en obskyr grupp som kallar sig Familj, Kärlek, Fosterland stött på regionala myndigheter om att stoppa det hela med hänvisning till att Andrew Lloyd Webbers musikal utgör en "oavbruten hädelse" och ett "hån mot tron", skriver AFP.

Nationalistiska och religiösa aktivister blir allt mer högljudda i Ryssland, och understöds inte sällan av politiker och tjänstemän. Amnesty kallar Omsk-händelsen det "senaste exemplet på inblandning i ryskt kulturliv av nationalistiska aktivister".

Den rysk-ortodoxa kyrkan i Omsk vägrar medge att den haft med saken att göra, liksom regionens kulturmyndighet.

I fjol ställdes chefen för en teater i Novosibirsk inför rätta för hädelse efter att ha satt upp operan "Tannhäuser" av Richard Wagner. Åtalet lades ner men chefen fick sparken.

Enligt tv-kanalen Rossiya-24 har sannolikt teatern i Omsk självt beslutet ställa in, av fruktan att följderna skulle bli de samma som i Novosibirsk.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset