När 10-åriga Mackenzie Moretter fyllde år tackade alla nej till hennes födelsedagsinbjudningar. Men efter att hennes mamma vädjat till sina vänner kom till slut 300 personer.

Det kan knappast vara mycket som är viktigare för ett barn än ett bra födelsedagsfirande. Men när 10-åriga Mackenzie Moretter skickade ut sina inbjudningar tackade alla de inbjudna nej.
 
Mackenzie, som bor i den amerikanska staden Shakopee, lider av den sällsynta sjukdomen Sotos syndrom. Sotos syndrom innebär att den drabbade växer enormt vid 2-3 års ålder, men personer med celebral gigantism som sjukdomen också kallas lider också ofta av autism och inlärningssvårigheter.

– Jag var ledsen över att ingen ville komma, sa Mackenzie till tv-kanalen Kare 11.

Men hennes mamma Jenny vägrade låta hennes dotter uppleva ett ensamt födelsedagsfirande. Så hon skrev ett meddelande på Facebook, i förhoppningen att åtminstone tio av hennes vänner skulle besöka festen. Istället kom trettio gånger så många gäster.

Brad Tabke, Shakopees borgmästare, utropade lördagen när festen skulle hållas till Mackenzie Moretter Day och i slutändan hade festen ungefär 300 gäster. Brandmän lät barn åka i brandbilar, och en cateringfirma bjöd på gratis mat och dryck. Mängder av för henne okända människor gav Mackenzie presenter.

– Jag har svårt att få vänner i skolan, men tack till er alla. Jag älskar er, sa Mackenzie inför den stora folksamlingen.

Gästerna startade också en insamling på webben som till slut lyckades samla ihop mer än 20 000 svenska kronor, pengar som kommer att gå till forskning om Sotos syndrom.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset