Liberalernas partiledare Jan Björklund.
Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Jan Björklund förnekar att det pågår en ledarstrid inom Liberalerna. Under turbulensen i partiet kommenterar partiledaren nu kraven på riksdagsledamoten Birgitta Ohlssons avgång.– Jag har sagt både till riksdagsgruppen och till henne att jag vill ha henne kvar i partiledningen, säger han till TT.

Efter Ohlssons kritik mot partiledningen och Björklund i flera frågor, och sedan flera tunga företrädare öppet ställt sig i olika läger hade L-riksdagsgruppen ett åtta timmar långt möte på onsdagen. Efter maratonmötet kom beskedet att om ett litet parti som L ska överleva så måste partiet prata med en röst.

– Vi behöver förbättra förmågan att både ha högt i tak i den interna debatten i partiet och samtidigt kunna uppträda utåt så att väljarna förstår vad som är partilinjen. Där har vi nog brustit, säger Björklund.

Svarar nej

Han uppger att detta var något alla på mötet, inklusive Ohlsson var överens om.

På frågan om det egentligen är en strid om partiledarskapet som pågår svarar Björklund tvärt nej.

TT: Men hur ska du annars förklara det som har hänt?

– Frågan får väl ställas till andra. Jag är vald till partiledare och om någon vill ha en annan partiledare, och har en kandidat som ställer upp, så får de väl säga det, svarar han.

"Valdagen som räknas"

Birgitta Ohlsson kallar han "en mycket skicklig liberal samhällsdebattör" och säger att det finns ett stort stöd i L för att ha henne kvar i partiledningen.

– Men det finns också ett starkt stöd för mig som partiledare.

Björklund säger att L i mycket stor utsträckning lanserat ny politik, och att det tar tid innan det landar ordentligt.

Han är helt inställd på att leda partiet i valrörelsen 2018, att dåliga opinionssiffror är en sak men att det är först strax före ett val som väljarrörelserna blir stora.

– Det är valdagen som räknas.

"Björklund skademinimerar"

Enligt Svend Dahl, statsvetare och chef på Liberala nyhetsbyrån, försöker Björklund med dagens utspel undvika att de interna stridigheterna sätter bilden av partiet.

– Det är exakt det man kan förvänta sig att en partiledare gör efter en sådan här dag, det vill säga att skademinimera, att gå vidare, säger han.

Men trots att splittringen nu tonas ned både utåt och internt pågår en ledarstrid alltjämt i partiet – även om Birgitta Ohlsson förmodligen kommer att ligga lågt ett tag, enligt Dahl.

– Om det är om ett halvår eller efter valet 2018 vet vi inte. Men att hon profilerar sig för att bli partiledare, det är helt uppenbart.

Claudio Bresciani/TT
Liberalernas partiledare Jan Björklund.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset