Sverige missar OS-medalj i segling för första gången på 24 år. Det står klart efter tisdagens seglingar i Marina da Glória i Rio de Janeiro.– Vi är inte nöjda, säger förbundskapten Magnus Grävare till TT.

Före tisdagens seglingar i OS var det klart att det inte skulle bli någon medalj i laser. Jesper Stålheim hade seglat klart före finalracet och Josefin Olsson slutade sexa sammanlagt efter sin andraplats utan att ha chans att nå medalj i finalseglingen.

– Det var skönt med en bra avslutning. Man vill ändå avsluta bra och få något bra med sig. Men jag skulle ha varit där uppe, säger Josefin Olsson.

Hon var Sveriges på papperet största medaljhopp.

Sen ankomst

För sen ankomst till inmätningen gav Olsson två straffpoäng i finalracet. Det spelade mindre roll i sammandraget, där nederländskan Marit Bouwmeester höll undan till guld och irländskan Annalise Murphy passerade danskan Anne-Marie Rindom och knep silvret.

– Skönt att vara topp sex ändå. Jag hittade inte helt formen. Det var en vecka som inte riktigt var som vi hade förväntat oss. Det var väldigt mycket mer vind och mycket vindar som vi inte har haft, men det var ju lika för alla och jag kände framför allt i början på veckan att jag kunde ha gjort det mycket bättre.

Förbundskapten Magnus Grävare kunde bara konstatera att det inte blir någon OS-medalj i segling för första gången sedan Barcelona 1992. Återstår gör 470, där Anton Dahlberg och fredrik Bergström är femma inför finalseglingen, men utan chans att nå pallen. Och 49erFX-duon Lisa Ericsson/Hanna Klinga missade precis finalracet, efter 15:e plats i sista grundseglingen och elfte plats totalt.

Sämre än väntat

– Jag sa innan att alla hade chans att nå medaljfinal, att ingen var guldfavorit. Men det här är lite sämre än jag trodde, säger han.

– Max Salminen gav sig själv chansen och gör det riktigt bra. Men det är surt så klart att han missar medalj. Skönt att Josefin Olsson fick visa idag vad hon kan. Men i det stora hela har hon underpresterat och hon är inte nöjd.

Det kommer att stanna vid tre finalseglingar för de fem svenska båtarna. Hittills är Salminens och Olssons sjätteplatser främst. Återstår att se vad Dahlberg/Bergström åstadkommer i sitt finalrace.

– Det hade inte varit helt konstigt om alla hade kommit femma till åtta. Vi är inte nöjda med det här, säger Magnus Grävare.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset