Polisen larmades till Östra kyrkogården i Malmö i måndags sedan den stickskadade 16-åringen hittats avliden bakom en container. Arkivbild.
Polisen larmades till Östra kyrkogården i Malmö i måndags sedan den stickskadade 16-åringen hittats avliden bakom en container. Arkivbild.

Den 16-årige flyktingpojken lämnade sitt HVB-boende för att åka till Malmö och hälsa på kompisar. Men boendet, som drivs av en stor privat aktör, anmälde aldrig att han försvunnit.I måndags hittades pojken död på en kyrkogård.

– Vår största arbetsuppgift nu är att försöka kartlägga honom, när han sist syntes och varför han hamnade ute på Östra kyrkogården, säger kriminalkommissarie Tony Pallon.

Pojken kom till Sverige i fjol som flykting från Afghanistan och har sedan dess bott på några olika boenden. Han brukade åka till Malmö och hälsa på vänner, men polisen vet ännu inte vilka han träffade i Malmö den här gången. Det är inte heller känt vad som hände innan han hamnade på kyrkogården, där han hittades av en person som var ute på hundpromenad.

Skador på kroppen

Kroppen hade stickskador, men dödsorsaken är inte fastställd. Polisen tror att han blivit mördad, men om det skett på kyrkogården eller någon annanstans är oklart.

– Vi tror att det har hänt mellan söndag och måndag, säger Tony Pallon.

HVB-hemmet där pojken bodde är enligt Sydsvenskan till för ensamkommande pojkar som har behov av särskild vård, stöd och behandling. Hemmet, som drivs av en stor privat aktör, polisanmälde dock aldrig att han var saknad – trots att det ska göras om någon boende varit frånvarande i mer än 24 timmar.

Förhör har hållits med personalen och 16-åringens gode man och även de boende på HVB-hemmet kommer att förhöras. Såvitt känt för polisen hade han inga anhöriga i Sverige.

En person i förhör

För Sydsvenskan berättar Pallon att 16-åringens korta tid i Sverige var långt ifrån problemfri.

– Han hade gjort sig skyldig till skadegörelse på ett hem där han bott, ett mindre narkotikabrott och en stöld, säger han till tidningen.

I nuläget finns ingen misstänkt, men på onsdagskvällen hämtades en boende på ett HBV-hem i Malmö till förhör av polisen. Uppgiften bekräftas av Marie Nicholson, andre vice ordförande i socialnämnden i Vimmerby.

– Det har hållits ett förhör upplysningsvis med en person som vi har placerad i Malmö, säger hon till Sydsvenskan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset