EU behöver ta tillfället i akt och använda tiden före Donald Trumps tillträde till att markera sina ståndpunkter för den nya administrationen, konstaterar unionens utrikesministrar efter en extrainsatt USA-middag i Bryssel.

– Det är ju ingen paniksituation nu på något sätt, men det är viktigt att använda den här transitionsperioden för att skapa kontakter och se till att vi gör våra positioner och synpunkter kända. Och här finns det en stor samsyn, säger utrikesminister Margot Wallström (S) efter middagen.

– Det finns samsyn om vilka frågor som är viktigast: det handlar om säkerhetspolitiken, om stödet till Ukraina och synen på Ryssland och våra sanktionsbestämmelser. Det handlar om klimatfrågan och hela synen multilateralismen, att vi behöver fatta gemensamma beslut. Och för det tredje handelspolitiken, säger Wallström.

Inget för Boris

Alla utrikesministrar fanns dock inte på plats i Bryssel på söndagskvällen. Frankrikes Jean-Marc Ayrault valde att stanna hemma för att kunna träffa FN:s tillträdande generalsekreterare Antonio Guterres tidigt på måndagsmorgonen.

Storbritanniens Boris Johnson tyckte för sin del att något möte inte behövdes.

– Vi ser ingen anledning att hålla ett extramöte på söndagen. Tidtabellen för valet i USA har varit klar sedan länge. Ett demokratiskt val har ägt rum, det pågår en övergångsperiod och vi kommer att arbeta med nuvarande och kommande administration för att garantera bästa möjliga resultat för Storbritannien, har en talesman för brittiske utrikesministern Boris Johnson meddelat.

"Unikt osäkra"

Det är britternas eget val, kommentar Wallström.

– Det står ju dem fritt. Jag tycker att det var ett bra möte och det kände vi nog alla som var där. Det var viktigt att vi fick en chans att prata, säger utrikesministern.

– Det är framför allt det att vi är unikt osäkra på vart det här ska ta vägen – och det i en tid där det behövs så mycket samarbete, från att bekämpa terrorism till att se till att klimatavtalet håller, säger Wallström i Bryssel.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset