Premiärminister Theresa May kritiseras i rapporten för att vilja bestämma alltför mycket på egen hand. Arkivbild.
Premiärminister Theresa May kritiseras i rapporten för att vilja bestämma alltför mycket på egen hand. Arkivbild.

Den brittiska regeringen har ingen sammanhållen plan för utträdet ur EU – och en sådan kan dröja upp till sex månader att komma överens om, visar läckta dokument.Nonsens, menar premiärminister Theresa May.

Storbritanniens premiärminister Theresa May hoppas kunna aktivera artikel 50 i Lissabonfördraget, som påbörjar de officiella förhandlingarna om att lämna EU, i slutet av mars nästa år. Men enligt BBC, som tagit del av läckta dokument som The Times kommit över, kommer det att ta minst ett halvår innan regeringen bestämt sig för exakt vad de vill uppnå med brexit, samt komma överens om prioriteringar kopplade till utträdet.

I dokumentet, ett internt pm för brittiska statsrådsberedningen kallat "Brexit Update", framgår att regeringen för tillfället arbetar med 500 brexitrelaterade projekt. Sammanlagt kan 30 000 personer behöva anställas för att klara av arbetsbördan.

I nuläget finns en tydlig spricka inom regeringen, med utrikesministern Boris Johnson, brexitministern David Davis och ministern för internationell handel Liam Fox på ena sidan, och finansministern Philip Hammond och näringsministern Greg Clark på den andra. Varje departement har enligt dokumentet sin brexitplan redo – däremot finns ingen gemensam strategi.

Men enligt nyhetsbyrån Reuters förnekar Theresa May genom sin talesperson innehållet i rapporten, som ska ha skrivits av en extern bokföringsbyrå som inte arbetar för regeringen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset