Det finns blonda brudar med stor hylla som är smarta. Och så finns det blonda brudar med stor hylla som är korkade. Antagligen fördelar sig smartheten och dumheten i gruppen ljushåriga på ungefär samma sätt som bland mörkhåriga, rödhåriga och tunnhåriga.
Ingen skulle tycka det var konstigt om jag sa till den smarta blondinen att hon var klipsk, men om jag talar om för den mindre begåvade blondinen att hon är korkad så kommer jag att upptäcka att alla från Opus Dei till Hammarbys speedwaysektion kommer att kräva att jag ber om ursäkt och gör bot genom att köpa en container med superväteperoxid som jag delar ut till alla som vill ha.
Men den avbönen får ni vänta på. Alla människor är förvisso födda fria och jämlika och har därför samma oförytterliga rättigheter. Men det betyder inte att alla är lika kloka. Och till rättigheterna hör rätten att tala om för andra att man anser att de är dumma i huvudet om de nu är det. Hur ska de kunna skärpa till sig om man inte förklarar för dem att de är abderitiska (slå upp det, Victoria). Men i Sverige i dag är alla åsikter ungefär lika mycket värda och alla människor är lika bra. Möjligen kan vi sortera bort Hagamannen och barnsmugglare av utländsk härkomst.

När Lars Leijonborg blir utskälld för att han väljer en kvart med Marit Paulsen i stället för med Victoria Silvstedt är det ett uttryck för denna totala inställsamhet. På ledar- och debattsidor får Leijonborg kritik för ”sexism” och för att han uttalar sig om en person som han bara känner från pressens skvallersidor. Okej, då ska jag inte uttala mig om Robert Mugabe, för honom känner jag bara från tidningarnas utrikessidor. Tanken på att du personligen måste ha mött den du uttalar dig om är ju lite befängd, men som sagt: det är valår. Då ska man vara snäll mot alla. Även de vars tankeförmåga minskats av botoxläckage in i hjärnan har ju en röst.
Vi är vad vi gör och vårt värde bestäms av våra handlingar, och om allt en person åstadkommit är att ta sig med bussen från Bollnäs till närmaste plastikkirurg och där peka ut ett par D-kupor i katalogen och betala för att få dem insatta och därefter åka runt och visa upp dem, ja, då har man nog inte tillfört mänskligheten speciellt mycket. Men jag tror inte krypandet för dumheten nått sin kulmen. När Linda Rosing inte bara vädrade tuttarna utan också sin avsikt att starta ett politiskt parti, Unika partiet (jajamänsan, Linda, ditt parti är verkligen unikt), så sa en representant för Feministiskt initiativ att det vore bättre om Linda gick med i Fi för där behövs starka och självständiga tjejer.

Så nu räcker det inte bara att blunda för dumheten, nu ska vi fjäska för den också; vi snackar här om en tjej vars enda prestation är att hon haft sex i tv. Stark och självständig? Linda hör
till den stackars grupp tjejer som vill bli synliga genom att hörsamma det kollektiva vrålet från de mer korkade bland männen: Visa pattarna!
Okej, go ahead och visa dem, men räkna inte med att någon visar respekt.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset