Unescos vice generaldirektör Getachew Engida applåderar slagverksmusiken tillsammans med Alice Bah Kuhnke, kulturminister, och Maria Källsson, Bokmässans vd.
Unescos vice generaldirektör Getachew Engida applåderar slagverksmusiken tillsammans med Alice Bah Kuhnke, kulturminister, och Maria Källsson, Bokmässans vd.

Det arbete som görs för att värna yttrandefriheten är långt ifrån tillräckligt. Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) inledde med självkritik när hon invigningstalade på Bokmässan i Göteborg.

– Historien visar att vi hela tiden underskattar hoten mot yttrandefriheten från odemokratiska rörelser. Och jag tror vi gör det för att vi är optimister, sade Alice Bah Kuhnke.

Ljudanläggningen var lika svag som sorlet på mässan var högt, vilket inte hindrade kulturministern från att tala om yttrandefriheten, årets mässtema, som ett demokratiskt fundament, utsatt för hot och påfrestningar även i Sverige.

Bah Kuhnke tog upp kartläggningen från Myndigheten från kulturanalys som visar att en tredjedel av alla svenska författare och konstnärer någon gång varit utsatta för hot, trakasserier eller skadegörelse.

I närheten

Trettio, fyrtio meter därifrån packade högerextrema Nya Tider upp sin monter. Så sent som på torsdagen meddelade författaren och journalisten Lisa Bjurwald att hon bojkottar årets mässa i protest mot tidningens närvaro. I en debattartikel i Expressen kritiserade hon resten av kulturetablissemanget för att hellre kränga och mingla än protestera.

Bokmässans vd Maria Källsson, sade inget om kritiken men konstaterade i sitt invigningstal att arrangörerna i år varit föremål för debatt.

– Bokmässor existerar för att utmana och diskutera olika frågor, var hennes kommentar.

Nu åtta döda

Årets Bokmässa erbjuder fler än 4 000 programpunkter och beskrivs som den mest internationella hittills.

När det gäller just yttrandefriheten nämndes fler dystra siffror. Den amerikansk-mexikanska författaren Jennifer Clement, ordförande i Pen International berättade att hon dagen innan fått veta att åtta journalister nu mördats i Mexiko – bara i år. De senaste åren har så många som 90 journalister blivit dödade i landet.

Fredrik Sandberg/TT
Kulturminister Alice Bah Kuhnke lyfte fram hotade svenska författare, konstnärer och journalister.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset