När Linus Lundberg var 18 år fastnade han med armen i ett transportband på sommarjobbet. En kollega lyckades få stopp på bandet – men Linus arm krossades.  – Jag bara körde på och hade inte så mycket koll på riskerna, säger han. 
När Linus Lundberg var 18 år fastnade han med armen i ett transportband på sommarjobbet. En kollega lyckades få stopp på bandet – men Linus arm krossades.  – Jag bara körde på och hade inte så mycket koll på riskerna, säger han. 

Under fem år har 36 unga män-niskor dödats på jobbet. Nästan 20 000 har skadats. Nu tar Arbets-miljöverket krafttag för att stoppa arbets-olyckorna bland unga.

Om knappt två månader går hundratusentals ungdomar direkt från skolbänken ut på arbetsmarknaden.

För de allra flesta blir sommarjobbet en första kontakt med arbetslivet och en chans att tjäna extrapengar. Men många ungdomar kommer skadas för livet. I värsta fall kommer några dö.

Arbetsplatsolyckorna bland unga ökar – och ingen vet varför. Nu ska Arbetsmiljöverket inspektera drygt 800 arbetsplatser i Sverige inför sommarens anstormning av ungdomar.

– Visserligen blir ungdomskullarna större men det förklarar inte olyckssiffrorna, säger Boel Callermo, ansvarig för Arbetsmiljöverkets inspektionsavdelning i Mellansverige.

Från 2010 till 2011 ökade antalet anmälda arbetsskador med sjukfrånvaro för ungdomar i åldern 16–24 från 2 930 till 3 427. Det är en ökning med 17 procent. För samtliga anställda låg ökningen på 2 procent. 

– Det är oacceptabelt. Ingen ska riskera att dö på sin arbetsplats, eller skadas, oavsett ålder, säger Boel Callermo.

Arbetsgivarna ska informera alla nyanställda om eventuella risker och skyddsutrustning. 

Den som är under 18 år har dessutom rätt till handledning. 

– Alltför ofta informerar man bara om hur arbetet ska gå till och glömmer bort riskmomenten. Som ung på sitt första jobb är man inte alltid så kaxig och vågar ställa frågor, säger Boel Callermo.

Linus arm krossades på sommarjobbet

Sommaren 2007 var Linus Lundberg 18 år och sommarjobbade på en återvinningsfabrik i Staffanstorp. 

En varm julidag inträffade olyckan som förändrade hans liv.

Linus skulle plocka bort en plastbit som fastnat på insidan av transportbandet – men fastnade i valsen. Vänster arm satt fast som i ett skruvstäd och kroppen vreds ett halvt varv. En arbetskamrat tryckte på nödstoppet. Det tog räddningstjänsten en dryg halvtimme att få loss Linus.

Efter tre veckor skrevs han ut från sjukhuset. Vänster arm kommer aldrig att bli bra.

– Känseln i underarmen är nästan helt borta, jag kan inte räta på fingrarna och det går inte att skriva på tangentbord med vänster hand. 

Linus fick ett skadestånd på 290 000 kronor. Dessutom får han 15 000 kronor i månaden fram till dess att han börjar på sitt första riktiga jobb. I dag studerar Linus till civilingenjör. 

– Det finns alltid risker på en arbetsplats. Var inte rädd.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset