Jämtland kommer inte att ingå i framtida storregion. Det bekräftar nu civilminister Ardalan Shekarabi (S). Arkivbild.
Jämtland kommer inte att ingå i framtida storregion. Det bekräftar nu civilminister Ardalan Shekarabi (S). Arkivbild.

Region Jämtland Härjedalen kommer inte att ingå i en framtida regionreform. Det bekräftar nu civilminister Ardalan Shekarabi (S) för P4 Jämtland.

– Vi konstaterar att det inte finns förutsättningar för Jämtland ska ingå i regionsreformen. Det finns inte majoritet i Sveriges riksdag och det finns en opinion som är kraftigt emot en sådan reform, säger Shekarabi till radion.

Bakgrunden är att Sverige på sikt föreslås delas in i sex nya län, storregioner som ska ersätta dagens 21 län. Jämtland var tänkt att ingå i Norrlands län, bestående av nuvarande Västernorrlands, Västerbottens och Norrbottens län. Men så kommer alltså inte bli fallet. Oavsett om de övriga länen bildar en storregion kommer Jämtland att lämnas utanför. Det gäller så väl 2019 som 2023 och frågan kommer därför att lyftas från dagordningen.

Om utanförskapet kan vara till nackdel för Jämtland är civilministern desto vagare kring.

– Min utgångspunkt har ju varit att det vore bra att regionalisera Sverige. Men om det är så att det saknas stöd i riksdagen och det finns en stark folklig opinion mot detta måste vi som regering respektera det.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset