Mikael Tellqvist tvingades släppa två puckar förbi sig mot Kalpa. Arkivbild.
Mikael Tellqvist tvingades släppa två puckar förbi sig mot Kalpa. Arkivbild.

De svenska lagen fick ingen bra start på slutspelet i Champions Hockey League.Sämst gick det på finländsk mark.Varken Skellefteå, 0–4 mot Jyp Jyväskylä, eller Djurgården, 0–2 mot Kalpa Kuopio, spräckte nollan.

Djurgården såg ut att ordna ett hyfsat utgångsläge inför returen i Stockholm – men med 13 sekunder kvar avslutade Matias Myttynen, förra säsongen i Västerås, en solouppvisning med att lägga in en backhand bakom Mikael Tellqvist.

Förlusten var Djurgårdens fjärde i följd.

– Ska man vinna hockeymatcher måste man göra mål. Det är inte så roligt att förlora men vi är ganska nöjda med prestationen. Vi har svårt att få till det sista i anfallsspelet men det här var ett steg framåt, sade tränaren Robert Ohlsson till Eurosport.

Ohlsson tror att Djurgården kan vända på mötet.

– Den känslan har jag. Så bra är inte Kalpa.

"Ska inte hända"

Det regerande mästarlaget Frölunda tog ledningen borta mot Junost Minsk genom 17-årige Kristian Vesalainen men tappade till 1–3. Poängkungen Casey Wellman forcerade in en sen reducering i powerplay, 2–3.

– Minsk jobbade hårdare än vi. De drog ned på tempot och fångade oss i mittzon. Det ska inte hända i returen, sade Roger Rönnberg i SVT.

Färjestad föll tungt borta mot Liberec, 1–4. Det tjeckiska laget dominerade skottstatistiken, 27–11, och har ett drömläge att nå åttondelsfinal.

Växjö spelade oavgjort, 1–1, borta mot München. Adam Brodecki gjorde Smålandslagets mål.

Två segrar

Till slut blev det två svenska segrar.

Linköping hade en offensiv uppvisning borta mot Davos och vann med 7–4. Vilmos Gallo och Andrew Gordon blev tvåmålsskyttar.

HV71 vann hemma mot Lukko Rauma, 2–0. Dylan Reese och Ted Brithén gjorde målen i den första perioden.

– Vi vinner rättvist. Alla checkar in och gör grundjobbet. Det är det viktigaste, sade HV-tränaren Johan Lindbom till SVT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset