Huset i Snorrslida i Laholms kommun har inte sålts efter nära tre år på marknaden, men det är bara ett av många exempel på ortsnamn som får en att undra.

Annonsen för det 60 kvadratmeter stora tegelhuset från 1987 har legat ute i över 1 000 dagar utan att någon har slagit till. Det trots att den har visats över 16 000 gånger på annonsplatsen Hemnet, skriver SVT.

Och det är inte helt ovanligt med ekivoka ortsnamn i Sverige. Andra exempel är Sexdrega, Krigslida, Pungpinan och Bögilt. Anette Torensjö är ortnamnsexpert på lantmäteriet, och hon förklarade i ett program i Sveriges radio P4 att kroppen ofta har använts som referens när platser har namnsatts. Till exempel är orten rövhålet nära Ljusdal en liten öppning i en stor tät skog, skriver SVT. Ordet pung återfinns också i flera ortsnamn, och syftar till en runt form.

I fallet Snorrslida tror Anette Torensjö att de härstammar från de fornnordiska mansnamnen Snörrir eller Snerrir, och lida är en sluttning, skriver SVT.

– Snorrslida betyder alltså Snörrir bodde i backen och när han och hans släktingar försvunnit har namnet levt kvar som ett bra namn. Sedan ligger det i betraktarens ögon om det är fult och snuskigt, sa Anette Torensjö.

Men skulle någon vara missnöjd med namnet på sin bostadsort är det inte mycket att göra åt saken. Det är nämligen mycket ovanligt att namnbyten går igenom, vilket befolkningen i Fjuckby blev varse efter att Lantmäteriet sagt nej till några nyinflyttades förfrågan.

Däremot fick byn Kräkångersnoret byta namn till Lövsele på 50-talet. Så varför i hela fridens namn hade den det ångestladdade namnet från början? Jo, kräk är ett annat ord för djur, ånger betyder även vik, och nor är ett trångt sund. Förmodligen beskrev namnet en gång byn på ett ypperligt sätt.

Har du hört den förr? Här är våra vanligaste jobbklyschor

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset