Inget fel med vinst på välfärd
Inget fel med vinst på välfärd

Hela 14 000 enheter med runt 180 000 anställda kan få läggas ned – 40 procent av alla vårdcentraler och skolor med 160 000 elever och förskolor för 60 000 barn. Det skulle bli en episk slakt på välfärden, och märkligt nog drivs kravet av dem som 

säger sig värna välfärden mest – vänstern på Socialdemokraternas kongress. De vill att partiet ska förbjuda vinstdrivna företag i välfärden. Skattepengar ska inte gå till vinster. Men detta gäller inte vilka skattepengar som helst. Det är medborgarnas pengar som vi har betalat för att få vissa tjänster och hundratusentals av oss väljer att just dessa företag ska utföra dem. 

Varför har vi gjort det om de också vill tjäna en liten hacka som kompensation för arbete och risktagande?
Troligen av samma skäl som det offentliga anlitar vinstdrivna företag för att bygga och städa sjukhuset och
producera mediciner och utrustning: För att vinstintresset tvingar dem att göra sitt allra bästa. De måste arbeta lite smartare och avlägsna slöseri och byråkrati. Annars för-lorar de kunder och pengar och går under, till skillnad från offentliga institutioner som tar ytterligare en skopa skattemedel när de misslyckas.

Det kan komma som en nyhet för dem som bara har följt enskilda skandalfall i media, men studier visar att
både personal och kunder är mer nöjda med privata vårdenheter och skolor. Ju högre andel friskolor i en kommun, desto bättre blir prestationen i alla skolor, även de kommunala – konkurrensen stimulerar alla. Kommunals
undersökningar visar att personalen rankar privat äldreomsorg högre bland annat vad gäller trivsel, inflytande och möjligheten att ägna tid åt de äldre. 

Vinst ger en extra drivkraft. En SNS-studie som häromåret visade att fria val riskerar att skapa segregation när alla inte får plats hos de bästa, pekade samtidigt på att just vinstdrivande friskolor minskar segregationen eftersom de gärna expanderar för att ge fler del av koncept som visar sig lyckade och lönsamma.

Om företag kan ge bättre välfärd och ändå så effektivt att de gör en liten vinst (som ofta återinvesteras) så är det förvisso en skandal. Men skandalen är att det avslöjar att det offentliga har slösat bort våra pengar på att leverera något sämre. 

Tankesmedjan Katalys, med S-vänsterns Daniel Suhonen i spetsen, fnyser åt argumentet att brukarna är nöjda. Det har ”litet värde som kvalitetsmätare”, skriver de. Vanligt folk är inte kunniga nog att veta om de ”borde vara nöjda eller inte”. Dessutom är det ”ett problem” att mätningar bara visar ”hur den enskilde individen upplever de välfärdstjänster de tar del av”. Ja, vem annars? Detta är vad debatten på S-kongressen handlar om. Om makt. Ska Daniel Suhonen eller du välja skola åt dig eller dina barn?


+ En skam för Sverige Magnus Betnér och Soran Ismail, Sveriges två mest seriösa komiker, meddelar att de ska ut på en gemensam turné, En skam för Sverige.


– Tiggeriförbud En moderatpolitiker vill förbjuda tiggeri i stället för att fundera på vad som skapar det. Lite som att förbjuda människor att vara olyckliga.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset