Båda Anna-Carin Ahlquist och Ingela Lundbäck förlorade sina semifinaler vid Paralympics i Rio de Janeiro.
Båda Anna-Carin Ahlquist och Ingela Lundbäck förlorade sina semifinaler vid Paralympics i Rio de Janeiro.

Anna-Carin Ahlquist kommer inte att försvara sitt Paralympics-guld. I semifinalen tog det stopp mot kinesiskan Juan Xue.– Det är en jättebesvikelse, säger Ahlquist.På bordet bredvid förlorade Ingela Lundbäck sin semifinal nästan exakt samtidigt.

Den regerande mästaren i klass 3 var illa ute redan i kvartsfinalen mot kroatiskan Andela Muzinic, som pressade Anna-Carin Ahlquist till fem set. Då tog svenskan sig samman och vann klart i skiljeset, 11–5.

Men i semifinalen mot kinesiskan Juan Xue gick det inte lika bra. I reprisen på VM-semifinalen från 2014 gick det nu som det gick då: kinesisk vinst.

– Hon spelar bra och gör mig ganska dålig i vissa bollar. Jag får svårt att få de riktningar som jag önskar. Jag är jättebesviken så klart, säger Anna-Carin Ahlquist som siktade på att försvara guldet i singel från London 2012.

Tappade ledningar

Ahlquist ledde det första setet med 9–7 men tappade till 9–11. Hon högg tillbaka med 11–3 i andra, och såg stark ut. Men kinesiskan var bättre för dagen och avgjorde i två raka set, till slutsiffrorna 11–9, 3–1, 11–8, 11–8.

– Jag hade både 6–2 och 7–4 i två set, och jag förlorar dem, och jag hade 9–7 i första. Jag kunde inte knyta ihop det riktigt. Hon är bättre helt enkelt. Och det är bara att gratulera.

Nu väntar bronsmatch mot Jiyu Joo från Sydkorea på måndag.

– Först måste jag ladda ur, och så får jag ladda om efter det. Jag ska träffa familjen och gråta en skvätt, så får vi försöka ladda om tills det är dags att slåss om bronset.

Dubbla svenska förluster

I hagen intill åkte Ingela Lundbäck, klass 5, nästan exakt samtidigt ut mot en annan kinesiska, Bian Zhang. Också det var en VM-semifinalrepris från 2014, och även här blev det på nytt kinesisk seger, 3–1 i set.

Lundbäck höll jämna steg med världsettan Zhang men förlorade många av de avgörande bollarna, och kinesiskan vann till slut med 11–7, 9–11, 11–9, 11–7.

– Jag tar inte chanserna när jag får dem, så enkelt är det. Det kändes bra, men då måste jag ju få in mina slag, säger Ingela Lundbäck, som tog brons i London.

I matchen om tredjepris möter hon sydkoreanskan Young-A Jung. När de möttes i Paralympics-premiären blev det förlust i tre raka set för Lundbäck.

– Men då hade jag inte alls kommit in i tävlingen. Jag spelade inte bra. Nu måste jag spela mycket bättre.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset