Att göra ditt eget hemmaspa behöver inte vara dyrt. Författaren och örtexperten Lisen Sundgren vet hur du tar hand om din kropp med ingredienser direkt ur skafferiet.

Shutterstock

Havregryn
”Lugnande och återfuktande för huden. Mixa havregryn och blanda med vatten, för att sedan massera in i ansiktet. Huden blir mjuk och du blir av med döda hudceller.”

Avokado
”Mosa en halv avokado, blanda den med havregrynspulver och använd som en näringsrik och mjukgörande ansiktsmask.” 

Rosmarin
”Blanda ner en matsked rosmarin i två liter vatten och låt sjuda under lock. Blanda ner rosmarinavkoket i en balja med varmt vatten och en näve salt och använd som fotbad.”

Äpple
”Dela på mitten och gnugga mot huden för att få igång blodcirkulationen.”

Honung
”Mjukgörande, extremt renande och bra mot finnar. Smeta in en tesked i ansiktet och låt verka i en kvart, för att sedan skölja av med vatten. Går också att använda på händer och fötter och som hårinpackning. Applicera försiktigt på torrt hår och skölj ur med ljummet vatten. Rengör, mjukar upp och ökar elasticiteten i håret.”

Olivolja
”Får igång blodcirkulationen och drar ut smuts ur vävnaderna. Blanda en deciliter kallpressad olivolja med två deciliter finmalet salt och en tesked rivet citron- eller apelsinskal och använd som kroppsskrubb.”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset