Ingrid Stengård och hennes lag hoppas på en plats på prispallen i årets extrema tävling.
Ingrid Stengård och hennes lag hoppas på en plats på prispallen i årets extrema tävling.

Ingrid Stengård. 

Hon är kvinna i kanske världens hårdaste tävling. I dag går startskottet för  Adventure Racing World Championship. Ingrid Stengård, 31-årig skidlärare och vildmarksguide, ska i lag med tre elitmilitärer ta sig 80 mil genom oländig terräng på snabbast möjliga tid.

Tävlingen, som utgår från Hemavan i Västerbotten och går genom Lappland och Norge, är en extrem multisporttävling. 32 lag från fyra världsdelar ska ta sig från start till mål genom att springa, klättra över glaciärer, krypa i grottor, paddla kajak, cykla mountainbike och åka rullskridskor.

UTHÅLLIG
Och från och med i dag kan Ingrid och hennes svenska lag, Kustjägarna Adventure Racing, räkna med högst 10–12 timmars sömn den närmaste veckan.
– Man måste vara mångsidig, ordentligt grundtränad och uthållig. För egen del har jag hållit på mycket med orientering, cykling och längdskidåkning. Men min styrka ligger nog i klättringen och att krypa genom grottor, säger Ingrid Stengård.
– Jag har deltagit i liknande tävlingar tidigare. Men det går inte att säga än om detta kommer att bli den mest krävande någonsin, fortsätter hon.

STARKT LAG
Sammanlagt finns tio svenska lag i tävlingen och Ingrid Stengård räknar med att hamna på prispallen.
– Vi har ett mycket starkt lag, och med lite tur kan vi bli bland de tre bästa.
Varje lag har minst en kvinnlig deltagare.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset